Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović je doktor ekonomskih znanosti te srpski političar. Član je Srpske napredne stranke u kojoj je i član predsedništva, a trenutno obnaša dužnost ministra unutarnjih poslova te dužnost potpredsednika Vlade Srbije.

Privatni život

Nebojša Stefanović rođen je 20.11.1976. godine u Beogradu, u tadašnjoj Jugoslaviji. Njegov otac je diplomirani ekonomist, dok mu majka radi u Agenciji za lijekove, a ima i mlađeg brata Nemanju. Oženio se Anom Filipović, sada već bivšom direktoricom tabloida Pravda, s kojom ima kćer Ninu.

Obrazovanje

Srednjoškolsko obrazovanje završio je u Devetoj beogradskoj gimnaziji Mihajlo Petrović Alas. Nakon što je odustao od prava i medicine na državnim fakultetima, studirao je na Fakultetu za poslovne studije u sklopu Univerziteta „Džon Nezbit“, tada Megatrend univerziteta. Na istom univerzitetu je i magistrirao 2011. godine, pod mentorstvom profesorice Ane Langović Milićević, s temom „Savremeni principi menadžmenta u lokalnoj samoupravi“.

Dvije godine poslije je i doktorirao pod vodstvom Miće Jovanovića, s temom „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)“, a taj je doktorski rad obavijen kontroverzama. U lipnju 2014. godine skupina srpskih akademika koja je djelovala u Londonu utvrdila je kako je njegov doktorski rad dobrim delom plagijat te da po još nekim kriterijima uopće ne zadovoljava propisane standarde za doktorske radove. Megatrend je osnovao komisiju koja je provela vlastitu analizu te zaključila kako nema osnova za poništenje doktorske disertacije.

Stefanović je pohađao i večernju školu Tonyja Blaira, smjer Uloga medija u popravljanju imidža.

Posao

Nakon završetka studija Nebojša je radno iskustvo stjecao u privatnim tvrtkama od kojih su se neke bavile distribucijom računalne opreme, a neke marketingom. Tako je od 2004. do 2008. godine radio u preduzeću za spoljnu i unutarnju trgovinu Interspeed kao direktor marketinga, a od 2008. kratko je bio u preduzeću Jabuka AD, gdje je obavljao ulogu financijskog direktora. Obje tvrtke su 2011. godine otišle u stečaj.

Nebojša se politikom počeo baviti u sklopu Srpske radikalne stranke čijim je članom postao na općinskom odboru na Novom Beogradu. U toj je stranci bio sve do rujna 2008. godine kada se ona, zbog sukoba Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića, raskolila na Srpsku radikalnu stranku na čelu sa Šešeljem i Srpsku naprednu stranku koju je osnovao Nikolić, a kojoj se Nebojša Stefanović nakon raskola pridružio.

Svoju političku karijeru počinje graditi kao vijećnik u skupštini Grada Beograda, a na toj je poziciji bio od 2004. do 2008. godine. Kao član Srpske radikalne stranke na parlamentarnim je izborima 2007. godine izabran za narodnog poslanika, a vodio je Odbor za trgovinu i turizam Narodne skupštine Republike Srbije.

Od 2012. do 2014. godine obnaša dužnost predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije, a takođe obavlja i funkcije predsjednika Odbora za prava djeteta i šefa delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji.

Na prijedlog Glavnog odbora Srpske napredne stranke 2014. godine imenovan je za ministra unutarnjih poslova. Nakon izbora 2016. godine i dalje ostaje na toj funkciji. Iste godine postaje članom predsjedništva Srpske napredne stranke, a postaje i potpredsjednikom Vlade Srbije.

Najveća postignuća

Kao najveća postignuća Nebojše Stefanovića valja izdvojiti njegov uspon do pozicije potpredsjednika Srpske narodne stranke te njegova dva mandata u funkciji ministra unutarnjih poslova Srbije, kao i obavljanje funkcije predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije te potpredsjednika Vlade.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*