Nele Karajlić Biografija

Nenad Janković, javnosti inače mnogo poznatiji kao dr Nele Karajlić je rođen u Sarajevu 11. decembra 1962. godine. On je srpski rok muzičar, kompozitor, glumac, pisac i nekadašnji televizijski režiser u Jugoslaviji. Od rođenja je i živeo u rodnom Sarajevu, sve do 1992. godine. Tokom 1980-ih godina bio je poznat kao pevač grupe Zabranjeno pušenje, glumac i pisac u veoma popularnoj televizijskoj seriji Top lista nadrealista, koja je stekla enormnu popularnost u regionu, a i šire.

U leto 1992. godine, avgusta meseca, usled izbijanja građanskog rata u Bosni i Hercegovini, dr Nele Karajlić je izbegao u Beograd, gde je sa novom postavom nastavio rad grupe No smoking orkestra. Komponovao je muziku za film Emira Kusturice Crna mačka beli mačor iz 1998. godine. Takođe je komponovao, ali i napisao scenario, režirao i glumio u seriji Složna braća 1995. godine. Ova serija, iako je imala svega sedam nastavaka, slovi za jednu od veoma uspešnih serija nastalih na ovim prostorima tokom 90-tih godina prošlog veka. Osnivač je pokreta Novog primitivizma.

Nele Karajlić

Nele Karajlić

Izvor i foto: WP

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*