Nikola Karabatić

Nikola Karabatić francuski je rukometaš i reprezentativac. Igra na poziciji levog beka te je ujedno i organizator igre. Karabatić je danas jedan od najuspešnijih, najviše plaćenih i najpoznatijih rukometaša na svetu. Rođen je u Srbiji, ali od treće godine života živi u Francuskoj. Ipak, uvek napominje da je ponosan na svoje srpsko i hrvatsko podretlo, s obzirom na to da mu je majka Srpkinja, a otac Hrvat.

Privatni život

Nikola Karabatić rođen je 1984. godine u Nišu, u Srbiji. Majka mu je Radmila, poreklom Srpkinja, a otac Branko je Hrvat, rodom iz mesta Vrsine, pored Trogira u Hrvatskoj. Nikolin otac takođe beše profesionalni rukometaš. Igrao je za RK Trogir i RK Mehanika iz Metkovića, na poziciji golmana. Karijeru je nastavio u RK Železničar u Nišu, istovremeno igrajući za reprezentaciju SR Srbije.

Upravo je tada, igrajući i živeći u Nišu, Branko upoznao Radmilu, devojku rodom iz Aleksinca. U vreme kada je upoznala budućeg supruga, studirala je u Nišu, gdje je završavala medicinu.

1987. godine, kada je Nikola napunio tri godine, cela porodica preselila se u Francusku. Tamo je 1988. godine rođen Nikolin mlađi brat, Luka. I on je krenuo stopama oca i brata, pa i sam postao profesionalni rukometaš.

2011. godine Nikola Karabatić stupio je u vezu s Francuskinjom Žeraldin Pilje, bivšom gimnastičarkom. Par se upoznao godinu dana ranije, u Monpeljeu, dok je ona još studirala. U travnju 2016. godine par je dobio sina, dečaka Aleka.

2017. godine Nikola je postao i stric, nakon što su njegov brat i supruga Dženi Priz postali roditelji devojčice Deve.

Nikola u raznim intervjuima ističe kako svako godine dolazi u Hrvatsku na letovanje. Najviše vremena provodi u očevom rodnom mestu i u Trogiru. Svojim drugarima u Francuskoj promoviše Hrvatsku, govoreći im da je tamo lepše letovati nego i na Tajlandu.

Posao

Nikolina rukometna karijera započela je 1992. godine. Tada je igrao za juniorski tim Colmar HB, zatim za Thau HB i na kraju za Monpelje. U seniore je prešao 2000. godine kada je počeo da igra za seniorski klub Monpelje. Tamo je ostao sledećih pet godina, sve dok nije prešao u klub THW Kiel iz Nemačke.

2009. godine Karabatić se ponovno vratio u Monpelje. Tamo je igrao do 2013. godine, a zatim prešao u Pays d’Aix, klub u Barceloni. Nakon dve godine vratio se u Francusku i počeo da igra za klub Paris Saint Germain.

2002. godine Nikola je počeo da igra i za rukometnu reprezentaciju Francuske. Tokom svoje dosadašnje rukometne karijere osvojio je brojne medalje, uključujući i one s Olimpijskih igara, Svetskog i Evropskog prvenstva i mnogih drugih natecanja na kojima je učestvovao sa svojim klubovima i reprezentacijom.

Najveća dostignuća

Nikola Karabatić smatra se jednim od najuspešnijih rukometaša svih vremena. Četiri puta je osvojio prvenstvo s Monpeljeom, kao i kup Francuske.

Dok je igrao za nemački klub Kiel, 2006. godine je s timom osvojio prvenstvo Nemačke.

Igrajući za reprezentaciju Francuske, 2008. godine je u Pekingu osvojio olimpijsko zlato, a pobjedu su ponovili 2012. godine na Olimpijskim igrama u Londonu.

S reprezentacijom Francuske Karabatić je još osvojio broncu na Svetskom rukometnom prvenstvu u Portugalu 2003. godine i u Tunisu 2005. Na istom natecanju je osvojio zlato 2009. godine u Hrvatskoj, 2011. u Švedskoj, 2015. u Kataru i 2017. godine u Francuskoj.

Reprezentacija je s Karabatićeom osvojila zlato na Evropskom prvenstvu 2006. godine u Švajcarskoj, zatim broncu 2008. u Norveškoj i još dva zlata na prvenstvima u Austriji 2010. godine i Danskoj 2014.

2008. godine Karabatić je u Norveškoj proglašen najboljim igračem Evropskog prvenstva.

2006. godine proglašen je sportistom godine i to dok je igrao za nemački rukometni klub Kiel, baš kao i 2007. godine kada ga je najboljim igračem proglasio Međunarodni rukometni savez.

2008. godine Karabatića je Handball Wochea proglasila najboljim rukometašem Nemačke, čime je postao druga osoba u historiji koja je zaslužila tu titulu, iako poreklom nije Nemac.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*