Nikola Tesla

Nikola Tesla bio je veliki pronalazač i vizionar, kao i elektrotehničar i fizičar. U svetu poznatih Teslu je pratila reputacija samotnjaka i egocentrika. Nikola Tesla se danas smatra jednim od najvećih genija na području elektrotehnike. Nikola Tesla umro je 7. 1. 1943. godine u 87. godini života u hotelu „Nju Jorker“ u Njujorku.

Obrazovanje

Nikola Tesla je išao u nemačku osnovnu školu u Smiljanu, nakon čega se upisao u Nižu realnu gimnaziju kod Karlovca. Njegovi trenuci u ranijoj fazi života bili su ispunjeni druženjem s prijateljima te u hvatanju ptica i čitanju.

Nakon završetka srednje škole uzeo je dve godine pauze, a uprkos tome što su roditelji vršili pritisak da mora postati sveštenik, Nikola je odlučio upisati studije tehničkih nauka u Gracu. Za vreme studiranja upoznao se s delima Voltairea i odlučio kako će ih sve pročitati.

Privatni život

Rođen je u noći između 9. i 10. 7. 1856. godine u malom mestu Smiljani. Nikola Tesla rođen je u porodici oca Milutina koji je bio pravoslavni sveštenik i majke Georgine Mandić. Tesla je poreklom iz srpske porodice koja je uvek insistirala da Tesla svoj životni put nastavi prema svešteničkoj karijeri.

Teslina porodica ranije se prezivala Draganić, a pretpostavka je da prezime Tesla dolazi od rimskog naselja Tesleum u blizini Raduča rodnog mesta Nikolinog oca. Druga teorija je da je porodica dobila nadimak Tesla zbog nasledne osobine koju su svi imali, a to su istaknuti prednji zubi, što je podsećalo na sekire koje su se zvale „tesla“.

Nikola je prvi razred završio u Smiljanu 1862. godine, kada su školu pohađala deca smiljanskih porodica Kovačević, Tomljenović i Milković. Nakon što je otac Milutin premešten 1862. godine u Gospić jer je unapređen u protoprezbitera-namesnika, Nikola se brzo odomaćio pa je u Gospiću završio pripremnu školu.

Voleo je da izrađuje razne tehnološke naprave pa je tako u želji da iskuša padobran, skočio s otvorenim kišobranom s krova prizemne kuće. Kišobran se polomio, a Nikola se nedeljama oporavljao od povreda.

Kada je 1870. završio 3. razred realne gimnazije u Gospiću, roditelji su ga poslali u veliku realku u Rakovcu pored Korane gde se danas nalazi Gimnazija Karlovac. Školovanje je završio sa 7. razredom pa je maturu položio 24.7.1873.

Tesla je kraj života dočekao u Njujorku živeći od penzije koju mu je slala jugoslovenska vlada. Nikola Tesla je sve vreme pratio događaje u Banovini Hrvatskoj da bi pred kraj života vreme najviše provodio u postelji ne primajući nikoga.

Pronađen je mrtav u hotelskoj sobi. U njegovu je slavu, nakon smrti, veličao tadašnji gradonačelnik Njujorka Fiorello Henri La Guardia dok je Eleonora Roosevelt izjavila saučešće Teslinoj porodici.

Zadušnice su održane u protestantskoj crkvi Sveti Jovan u Njujorku 12.1.1943. godine u 4 sata popodne pod vodjstvom biskupa Viliama T. Maninga. Službu je na srpskom jeziku završio Dušan Sukletović.

Telo je preneto u mrtvačnicu Francka D. Kampbelo kod Avenije Medison, a kremirano u krematorijumu groblja u Ardsleju. Od 1956. pepeo Nikole Tesle nalazi se u Muzeju u Beogradu dok je u mestu Smiljane iste godine postavljena spomen ploča.

Posao

Godine 1881. Tesla je shvatio da su se njegovi roditelji puno toga odrekli zbog njega, pa je u želji da ih oslobodi tereta otišao u Budimpeštu. U to vreme je u Europu stigla telefonija zbog čega je trebalo instalirati telefonski sistem.

Bila je to odlična prilika za Teslu koji je uz pomoć ujaka Paje Mandića i njegovim vezama dobio posao u Telegrafskom odseku gde je prvo radio kao crtač, a potom je prešao u centralu.

Otkriće magnetskog polja Tesla je saopštio svom šefu, a nakon što je centrala prodata, Puskas ga je poslao u Pariz nadajući se da će Tesla uspeti da konstruiše motor s okretnim magnetnim poljem.

U Parizu je pokušao ostvariti svoj izum, ali nije bilo interesa, pa se bavio istosmernim strojevima, a za firmu „Continental Edison Company“ konstruisao je automatski regulator. Iako je bilo puno posla Tesla je našao vremena da složi dvofazni indukcijski motor.

Početkom 1880. godine Tesla je otišao za Prag u želji da ispuni želju oca i upotpuni školovanje na Sveučilištu. Nažalost nema dokaza o tome da li je bio upisan u jednu od visokih tehničkih škola. Tesla je uvek govorio da je puno napredovao u Pragu odakle je otišao za Strazburg da bi se u proleće 1884. vratio u Pariz. Za vreme svog boravka u Strazburgu Tesla je konstruisao prvi indukcioni motor.

U Sjedinjene Američke Države otišao je 6. 6. 1884. godine, a u džepu je imao samo četiri centa i ideju o proračunima za leteći stroj.

Kako nije uspeo skupiti dovoljno sredstava za svoj izum, Tesla se na nagovor direktora firme zaposlio u Edisonovu firmu „Machine“ u Njujorku. Kada se zaposlio kod Tomasa Edisona, Nikola Tesla ga je neizmerno cenio.  Ipak, na kraju nezadovoljan platom otišao je od Tomasa s kojim se nije slagao oko istosmernih strojeva.

1885. osnovao je u Njujorku svoju firmu „Tesla Electric Light and Manufacturing Company“. Firma se bavila proizvodnjom električnih svetiljki.

U maju 1885. godine George Vestinghaus, direktor firme „Westinghouse Electric Company“ kupio je prava na Teslin patent za višefazni sklop naizmjenično pokretnog dinama kao i transformatora i motora, što je kasnije dovelo do takmičenja između dva izuma.

Došlo je do takmičenja između Teslinovog izmeničnog pristupa i Edisonova direktnog sklopa. Pobedu je odnela Teslina ideja izmenične struje.

Nikola Tesla je 1887. godine osnovao laboratoriju u Njujorku u kojoj je radio do kraja svog života.

U to vreme je uspeo doći do još jednog izuma, elektromagnetski motor, koji je postao osnova svih postrojenja, a koji se pokreću izmeničnom strujom. Godine 1891. Tesla je izumeo indukcijsku zavojnicu, često korišćenu u radiotehnologiji.

Najveća dostignuća

U Čikagu je 1893. godine održana velika međunarodna izložba Ekspo gde je izrada projekta osvetljenja poverena Nikoli Tesli. Tesla je osim toga imao još nekoliko velikih projekata. Tako je predvodio konstrukciju pogona hidrocentrale na Niagarinim vodopadima 1896. godine.

U vreme dok je boravio u Koloradu od 1899. do 1900., Tesla je došao do možda najvećeg otkrića, a radi se o stacionarnim valovima. Pomoću tog otkrića uspeo je dokazati da Zemlja može biti vodič i da isto tako može delovati poput vilice na električne vibracije na određenoj frekvenciji.

Tada je uspeo upaliti 200 svetiljki koje nisu bile povezane žicom na udaljenosti od 40 kilometara, od kojih je svaka osvetljavala krug od 41 metra. Za svoj rad Nikola Tesla je odlikovan Edisonovom medaljom, poznatom kao najveće odlikovanje Američkog instituta elektroinženjera.

Njegovom velikom zaslugom smatra se uvođenje naizmenične struje u široku upotrebu. Tokom svoje karijere ostvario je oko 1.000 pronalazaka i patenata, a izumeo je indukcijski motor, trofazni sklop za prenos električne snage i generator i transformator za struje visoke frekvencije.

Tesla je poznat i kao jedan od začetnika radiotehnike, jer je otkrio sklop za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu, a pronašao je i novi sklop osvetljenja i konstruisao visokofrekventne alternatore kao osnovu emisijskih radiostanica. Proizveo je elektromagnetske valove i otkrio princip rezonance za radioveze.

Međunarodna elektrokomisija je u čast stogodišnjice Teslinog rođenja njegovim imenom nazvala jedinicu magnetske indukcije tesla (T). Nakon njegove smrti torbe u kojima su se nalazili svi njegovi papiri, bile su duže vremena zapečaćene.

Izvor: Biografija.com

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*