Pavle Vujisić biografija

Pavle Vujisić bio je slavni srpski glumac i jedno od najpoznatijih lica kinematografije bivše Jugoslavije. Bio je poznat pod nazivom Paja, a glumac Orson Vels izjavio je za Pavlu Vujisića da je najbolji glumac na svetu.

pavle vujisić

Pavle Vujisić rođen jer 10. jula 1926. godine u Beogradu. Pre glumačke karijere radio je neko vreme kao novinar, a studirao je i pravo. Put prema velikoj karijeri glumca započeo je u pozorištu.

U pozorištu na početku nije imao glavne uloge nego je radio kao statista. Nažalost bezuspešno se pokušavao upisati na Akademiju za pozorišnu umetnost. To ga na kraju nije sprečilo da pokuša da dokaže kako je zaista veliki talenat.

Tako je epizodna uloga bila dovoljna da 1955. godine napokon dođe do izražaja u filmu „Šolaji“. U filmu „Tri koraka“ dobio je glavnu ulogu, a za istu ulogu je bio nagrađen „Arenom“ na festivalu u Puli.

Tokom života dobio je mnoge nagrade koje su samo potvrdile kako se radi o velikom talentu, ali nažalost smrt ga je sprečila da snimi još više filmova. Umro je 1. oktobra 1988. godine.

Pavle je snimio mnoge poznate filmove i u njima ostvario odlične uloge i tako ne smemo da zaboravimo na: „Osma vrata“, „Ne diraj u sreću“, „Glasam za ljubav“, „Makedonska krvava svadba“, „Horoskop“, „Moja luda glava“, „Bablje leto“…

Autor: Sanja, Foto: Screenshot Youtube

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*