Penelope Kruz Biografija

Penelope Kruz Sančez (Penélope Cruz Sánchez) je rođena u Alkobendsu, 28. aprila 1974. godine. Ona je španska glumica. Filmsku karijeru je započela sa svega osamnaest godina, ulogom u filmu Šunka, šunka; da bi svetsku slavu stekla dramom Vrati se. Dobitnica je Oskara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu Ljubav u Barseloni. Time je postala prva Španjolka, koja je dobila ovu nagradu. U julu 2010. godine venčala se sa Havijerom Bardemom, a u januaru sledeće godine dobili su i sina.

Penelope Kruz je glumila u filmovima najuglednijih španskih redatelja i stekla slavu u Evropi i celom filmskom svetu. Od samog početka svoje karijere etablirala se kao školski primer senzualne i vatrene Španjolke, a to što se ne boji skinuti i na filmskom platnu pokazati svoj čari, obezbedilo joj je armiju muških obožavalaca širom sveta i status seks-simbola. Uprkos svim zlim jezicima, neosporno je da je vrhunski glumački talenat presudan faktor u njenom glumačkom stasavanju i trajanju.

Penelope Kruz Sančez rođena je u Španji, od oca Eduarda, sitnog trgovca i majke Encarne, frizerke. Ima brata Eduarda koji je muzičar i sestru Moniku, manekenku koja dosta liči na nju. Mala Penelope upijala je umetnost preko televizije i volela da oponaša televizijske reklame. Glavna strast bio joj je ples, pa je upisala prestižni španski Nacionalni konzervatorijum, na kome je učila klasični balet punih devet godina. Činilo se da je na dobrom i sigurnom putu da postane profesionalna plesačica, no u međuvremenu je otkrila čari pokretnih slika, a i onih „stojećih“. Napustila je srednju školu i počela honorarno da radi kao manekenka i model. U Španiji je postala poznata kao voditeljka jednog dečjeg programa na televiziji.

Penelope Kruz se zabavljala sa Tomom Kruzom i Metjuom Mekonahijem, pre nego što se 2010. godine udala za Havijera Bardema, sa kojim se zabavljala od 2007. godine. Dizajnira nakit i torbe za jednu japansku modnu kuću, a bila je zaštitno lice komapnija „Loreal“ i „Mango“. Nekoliko godina je na različitim sajtovima birana za najlepšu ženu sveta (2008. godina na sajtu askmen.com“ ). Godinama se bavi humanitarnim radom. Volontirala je u Ugandi i Indiji, gde je osnovala fondaciju za podršku nezbrinutim devojkama.

Penelope Kruz

Penelope Kruz

Izvor i foto: Wikipedia, paunpress.com

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*