Petar Kralj biografija

Petar Kralj je poznati glumac na području bivše Jugoslavije. Iza sebe je ostavio mnogo uloga u popularnim filmovima i serijama, a osim toga veliki talenat je dokazao i brojnim nagradama od struke.

petar kralj

Petar Kralj rođen je 4. aprila 1941. godine u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu. Posle osnovne i srednje škole Petar je rešio da nastavi školovanje u Beogradu na Akademiji za pozorište, film i televiziju.

Od 1968. godine bio je članom „Ateljea 212“, a 1979. godine je postao slobodnim umetnikom. Bili su to počeci njegove velike karijere kada su role dolazile jedna za drugom i kada je imao sve veći broj obožavaoca.

Petar Kralj je imao mnogo zapaženih uloga u Narodnom pozorištu, a za svoj rad je dobio mnogo nagrada kao što su „Dobričin prsten“, „Miloš Žutić“, „Pavle Vuisić“, „Statueta Joakim Vujić“. Na sceni se pojavio oko 3.000 puta, a glumio je u preko 200 TV serija, filmova i to najviše drama.

U prosincu 2000. godine bio je na osmom mjestu kao jedan od najboljih glumaca u Srbiji prema tadašnjim novinama. Godine 2005. dobio je ulogu u seriji naučne fantastike „Collector“. Nažalost umro je 10. novembra 2011. godine.

Glumio je u: „Kafanica na uglu“, „Hajde da se igramo“ „Haleluja“, „Devojka brža od konja“, „Portret Ilije Pevca Brana Radaković“, „Kako je propao rokenrol“, „Metla bez drške Žaki“, „Glad“…

Foto: Screenshot Youtube

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*