Predrag Cune Gojković Biografija

Predrag Cune Gojković je rođen 06. novembra 1932. godine u Kragujevcu. On je srpski pevač narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i meksikanskih pesama. Nadimak Cune je dobio, kako je sâm objasnio u emisiji Balkanskom ulicom Radio-televizije Srbije, po majčinom dozivanju Odi da te majka cune (ljubi).

Otac Predraga Gojkovića, Jovan Gojković, rođen je 1906. godine u Kuzminu, u Sremu. Sa sedamnaest godina se doselio u Kragujevac, gde je živeo i radio kao berberin. U Kragujevcu se 1931. godine upoznao sa budućom Predragovom majkom, Radmilom, koja je imala 17 godina, a 1932. godine su se venčali. Predrag je rođen 06. novembra 1932. godine, a trinaest meseci kasnije je dobio sestru Anku. Godine 1936. cela porodica se preselila u Beograd, u ulicu Grčića Milenka.

Predrag Gojković je krenuo u prvi razred osnovne škole 1939. godine, u osnovnoj školi Vojislav Ilić. Srednju školu je završio u Osmoj muškoj gimnaziji na Crvenom krstu u Beogradu, gde se družio i išao u školu sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem. Nakon gimnazije, studira na Trgovačkoj akademiji, ali ga pevanje odvlači od studija, tako da nikad nije diplomirao.

Dana 06. novembra 1962. godine Predrag Gojković se oženio Leposavom, sa kojom je i danas u braku. Ima dve kćerke, Natašu (1964) i Katarinu (1967), poznatu beogradsku glumicu. U početku karijere bio je poznat po izvođenju meksikanskih pesama, pa zatim zabavnih i naročito narodnih pesama. Pored toga, igrao je uglavnom epizodne uloge u nekoliko televizijskih serija i filmova. Gramofosnka ploča sa pesmom Kafu mi, draga, ispeci izdata je 1962. godine i dostigla zlatan tiraž od 50 hiljada primeraka.

Pored mnogo održanih koncerata i televizijskih emisija pevao je i u duetu sa Predragom Živkovićem Tozovcem, Miroslavom Ilićem, Živkom Đurić i Lepom Lukić, a nastupao je i u triju sa Miroslavom Ilićem i Predragom Živkovićem Tozovcem. Neke od nagrada koje je dobio su: Srebrni lav (1958. godine), Orden zasluga za narod (odlikovao ga predsednik Jugoslavije), Nagrada za najboljeg naturščika, za ulogu u filmu Jagode u grlu (1985. godine) i posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije. Poznate pesme su mu: Kafu mi draga ispeci, Aj čija frula, Ljubav mi srce mori, Sonja, Oprostite drugovi svirači, Dunave moje more, Zapevajte pesme stare, Janičar i Nevena.

Predrag Cune Gojković

Predrag Cune Gojković

Izvor i foto: WP, Svet.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*