Prvi intervju Jece Krsmanović nakon 13.godina!

Jelena Jeca Krsmanović se krajem 2014. godine zvanično vratila na muzičku scenu sa dve nove pesme. Fama i Čija si sreća nesrećo, koje je publika odlično prihvatila. Jeca je tada dala veliki intervju za naš portal, u kojem je ispričala sve o čemu je ćutala 12 godina. Ona je započela je svoju muzičku karijeru kada je imala svega 13. godina. Album sa kojim je privukla pažnju na sebe izdala je 2002.za Grand i odmah je skrenula pažnju na sebe. I taman kada je trebala da gradi uspešnu karijeru, ona se povukla.

Jeca

Prošlo je 12.godina od kada si izdala poslednji album. Zbog čega si napravila tako dugu pauzu?

Glavni razlog je smrt moga oca, što je mene totalno dotuklo i ubilo me. Posle toga nisam imala snage da nastavim. On je vodio moju karijeru i bio je moja snaga. Niko nije smeo prstom da me pipne…

Nije nadvladala ni ljubav prema muzici?

Ne. Kada je on otišao, sve se ugasilo. Sada, kako sam se vratila na scenu, osećam da je i moj tata srećan, gde god da je.

Da li ti je neko sa muzičke scene pružio podršku u teškim momentima?

Jedina osoba koja je uvek bila tu za mene je Nada Topčagić. Ja nju zovem svojom muzičkom majkom. Imala sam i Cecinu podršku, koja je rekla da je tu za mene šta god da mi zatreba i da će mi pomoći.

Misliš da je nekima od ogovaralo da nestaneš sa scene?

Da, imala sam osećaj da je nekima odgovaralo.

Bila si najmlađi Grandov pevač. Da li misliš da si podstakla da se pokremu ova takmičenja poput Zvezda Granda i mlađima se pruži šansa?

Verovatno, ništa nije isključeno. Bila sam jedina sa toliko godina u Grandu.

Tada su te nazivali čudom deteta, bila si jako popularna. Da li si toga bila svesna?

Nisam bila svesna. Sećam se da sam pravo sa snimanja emisija oblačila svoje svakodnevne krpice, i odlazila da se igram sa vršnjacima u ulici.

Šta te navelo da se vratiš pesmi?

Na inicijativu mog supruga, kompozitora i aranžera Zorana Marijanovića, koji protekle dve godine stalno ponavlja da se vratim. Ona je došao Ćira sa pesmom “Sele“ da mu otpevam demo snimak. Kada je pesmu pustio Saši Popoviću, on nije želeo da to otpeva bilo ko, osim mene. Nazvao me je i rekao da imam snimanje za dva dana.

Znači Ćira te je povukao?

Da, nisam mogla to da odbijem.

Čuo sam da im je zasmetao tvoj višak kilograma?

– Istina je to. Sećem se da su imali ideju da se u toku scenskog nastupa popnem na sto. Ali kada su videli da imam višak kilograma, odlučili su da promene scenski nastup.

I onda je Saša Popović zapretio da moraš da smršaš?

Više je to bila dobronamerna sugestija. Saša Popović je rekao da izgledam bezvoljno, kao da je za mene sve to mučenje. Poslao me je na mršavljenje. Poslušala sam ga i uspela sam u tome.

Iako mnogi daju veliki novac Grandu za izdavanje pesama, ti si dočekana bez bilo kakve novčane nadoknade?

Nisu tražili nikakav novac, ja sam ipak njihovo dete. Popović je preslušao pesme, oduševio se i zakazao mi snimanje. Bila sam u čudu, jer je posle toliko godina odreagovao tako.

Nije tajna da si trebala da snimiš mnoge hitove koji su tvojim kolegama napravili karijere.

Otpevala sam demo snimke Digni me pao sam, Zlatnik, Nemoj da me žalite, Vatromet, Bato bre i mnoge druge.

Jel istina da je Danijela Vranić odnela demo snimak sa tvojim glasom i da joj se Saša Popović rekao da će teško otpevati pesmu kao ti?

Istina je. Saša je pustio demo sa mojim glasom, a onda joj je rekao kako posle mene ne može niko da otpeva tu pesmu. Danijela se uvredila na tu konstataciju. Ipak je ona kupila tu pesmu.

Mnogi ne znaju da je Sandra Afrika potekla baš iz vašeg studija.

Da, moj suprug je bio taj koji je verovao u nju i napravio pesmu Afrika koja je i lansirala. On ju je i nagovorio da snimi pesmu.

Da li je Tanja bila svesna da će joj “Zlatnik“ biti najveći hit u karijeri?

Ne, ona nije bila svesna, ona je tada govorila da joj se sviđa pesma Slavice Ćukteraš. Mi smo bili u šoku, jer ona ne zna šta ima u rukama. To je pesma bez koje ne prolazi nijedno veselje.

Jel istina da se Tanja i ti poznajete još pre nego što ste obe postale popularne?

Nas dve se poznajemo još od prvog glasa Vojvodine koji je bio 1996. A Tanja je došla sledeće godine, a ja sam tada bila u žiriju, gde ona nažalost nije prošla. Mnogo godina kasnije su nam se putevi ukrstili.

Ko ti je sada od kolega pružio podršku?

Biljana Sečivanović, koja je oduševljena. Moja Nada Topčagić, koja mi pruža veliku podršku. Inače, primetila sam da ima raznih pogleda i odmeravanja na snimanjima. Ali ja nisam takva. Uvek sam se povlačila iza kolega. Nikada se nisam laktala. Mislim da je to kućno vaspitanje.

“Silikoni mi nisu potrebni za karijeru“

Mnogi su te prozivali da si tetkasta. Da li sebe vidiš u provokativnom izdanju poput koleginca?

Sve pevačice su iste. Sve su na isti kalup. Dubok dekolte, sve imaju silikone. Ne znam da li postoji neka prirodna? Njima je očigledno to neophodno za posao. Meni nije. Možda sa pedeset godina nešto i uradim.

Da li bi ugradila silikone da znaš da će ti doneti popularnost?

Nikada! Imala sam peh sa kilažom, ali hvala Bogu to sam prevazišla. Nastavljam da radim na tome.

“Dragana i Ceca su mi bile uzori“

Da li si imala uzore na estradi?

Kao mala, obožavala sam Draganu Mirković i samo njene pesme sam pevala. U međuvremenu se pojavila Cecina kaseta “To Miki“ i od tada sam zavolela i nju. Mnogi su poredili moju boju glasa sa njenom.

Autor: Goran Doljančević Foto: Privatna arhiva,

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*