Renato Henc

Renato Henc je popularni pevač i kantautor koji je popularnost stekao nakon takmičenja u poznatom šou „Zvezde Granda“. Bilo je to 2007. godine kada je pobedu odneo Dušan Svilar. Iako nije pobedio, Renatu je takmičenje u šou donelo mnogo dobrih stvari.

Privatni život

Renato Henc je rođen 16.4.1972. godine u mestu Požarevac. Muzikom je počeo da se bavi još kao dete, dok je imao samo sedam godina. Prvo je svirao harmoniku, a kasnije i gitaru pa je ljubav prema muzici sve više rasla. U dobi od 14 godina okrenuo se pevanju i počeo s usavršavanjem svojih vokalnih sposobnosti.

Renato i danas živi u Požarevcu sa svojom suprugom i dve ćerke, mlađom Darijom i starijom Helenom.

Posao

Renato Henc je kao vrlo mlad okupio muzičare i osnovao pop-rok bend Monalisa. S ovim bendom je učestvovao na brojnim muzičkim festivalima, od kojih se posebno izdvajaju Subotički i Zrenjaninski festival te festivali u Požarevcu i Svilanjcu, na kojima je Renato odnio pobedu. Također je učestvovao na Zaječarskoj gitarijadi, gde je stigao do finala i osvojio simpatije publike.

Renato Henc je snimio i objavio nekoliko CD-ova u pop rok stilu.

2001. je dobio priliku da učestvuje na italijanskom festivalu Reggio di Calabri u Italiji, no u to vreme se porađala njegova supruga s prvom ćerkom pa je ipak morao da ostane u Požarevcu.

Godine 2004. pobeđuje na takmičenju vokalnih solista Kluba Talenata. Pobednikom je proglašen od strane žirija koji su činili Goca Lazarević, Miša Mijatović i Boki Milošević. Iduće je godine učestvovao na festivalu Moravski biseri, gde je nagrađen za interpetaciju.

Renato Henc široj javnosti postaje mnogo poznatiji nakon što se 2007. pojavio na takmičenju za glazbeni šou Zvezde Granda, u kojemu je ostvario zavidan uspeh. Došao je do finala i potpisao ugovor sa Grand produkcijom, a nakon tri godine uspešne suradnje za vreme kojih je snimljeno osam pesama, Renato se odlučio da samostalno nastavi karijeru.

2010. godine prihvaća poziv Pink televizije i ulazi u rijaliti šou farma. Po izlasku iz šoa objavio je pesmu Nirvana, za koju je snimio i spot. S istom je pesmom nastupio na festivalu Vrnjačka banja 2011. City Records je pesmu Nirvana uvrstio u svoju kompilaciju, a Renato Henc je ubrzo nakon toga snimio singl Bubica i duet Hiljadu i sto sa Zoranom Pavić.

2013. je objavio novi singl pod nazivom Maska. Bio je to najavni singl za novi CD, a za njega je urađen i spot u produkciji Saše al Hameda. Pomenuti album je objavljen 2014. Riječ je o albumu Ljubavne krađe na kojem su se našle pesme Nirvana, Tigar, Kopija, Maska, Ljubavne krađe, Leti vetre, I da nemam te Shest nula.

U suradnji s izdavačkom kućom PGP-RTS u julu 2016. godine objavio je novi album pod nazivom Beskonačna sreća. Na albumu se nalaze pesme Žena varljiva, Ljubi me do jutra, Svejedno je, Slatka mala, U zamku ljubavi, Takvu želim te, Tebi ljubavi i Sve se osim tuge deli.

Osim pevanjem, Renato Henc se bavi i komponovanjem muzike.

Najveća postignuća

Iako je počeo vrlo rano da se bavi muzikom, Renato Henc je veliku popularnost stekao učešćem u glazbenom šou Zvezde Granda.

Od 2010. je počasni član kluba prijatelja Međunarodnog policijskog udruženja IPA, a 2015. mu je od strane tog udruženja uručeno priznanje. Priznanje su mu uručili tadašnji predsednik IPA Srbije Dragan Petković te predsjednik IPA regije Dejan Tošić.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*