Rijana (Rihanna) Biografija

Rihanna (Robin Rijana Fenti) je rođena 20. februara 1988. godine. Ona je pevačica sa Barbadosa. Rođena je u Sent Majklu, a sa 16 godina se preselila u SAD radi ostvarenja snova na muzičkoj sceni, potpisavši ugovor sa izdavačkom kućom Def Jam. Svetski uspeh postigla je sa sa svojim prvim singlom Pon de Replay i albumom Music of the Sun iz 2005. godine. Za manje od godinu dana, objavila je drugi album A Girl Like Me, sa koga su najslušaniji sinlovi bili SOS i Unfaithful.

Najveći uspeh Rijana je postigla svojim trećim albumom Good Girl Gone Bad, od kojih su čak tri singla (Umbrella, Take a Bow i Disturbia) dospela na prvo mesto Američke muzičke top liste Bilboard hot 100. Album je bio proglašen za čak devet Gremi nagrada, pobedivši u kategoriji za najbolju saradnju repa i vokalne muzike. Njen četvrti studijski album Rated R, objavljen je krajem 2009. godine. Rijana je prodala više od dvanaest miliona albuma za četiri godine i osvojila mnoštvo prestižnih muzičkih nagrada. Izvođač je najvećeg broja singlova u dekadi koji su dostigli prvo mesto na Bilboard hot 100 listi.

Rijana je takođe i ambasador kulture Barbadosa. Ona je ćerka Ronalda i Monike Fenti. Njena majka je doseljenik, dok je njen otac Irskog porekla. Ima dva mlađa brata Rorija i Redžada. Pevanjem je počela da se bavi sa sedam godina. Na njeno detinjstvo uticao je njen otac, inače zavisnik od alkohola i droge, kao i česte svađe njenih roditelja koji su se razveli kada je imala 14 godina. U srednjoj školi Rijana je osnovala bend sa dve drugarice, a 2004. godine je pobedila na školskom izboru lepote.

Sa 15 godina je osnovala trio sa dve drugarice, koje su je 2003. predstavile muzičkom producentu Evanu Rodžersu. U potpunosti oduševljen Rijanom, Rodžers je ponudio ugovor samo njoj, ali ne i celoj grupi. Ubrzo posle svog šesnaestog rođendana, Rijana se preselila u dom Rodžersovih u Konektikatu. Karl Starken joj je pomogao da snimi svoje prvo demo izdanje ko je je poslato raznim izdavačkim kućama. Rijana je zbog obaveza u sredjoj školi, snimala demo oko godinu dana. Snimak je dospeo do predsednika izdavačke kuće Def Jam i Džej-Zija, koji joj je ponudio ugovor za snimanje albuma.

Rijana Rihanna

Rijana (Rihanna)

Izvor i foto: WP, tracevi-magazin.com

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*