Šaban Šaulić

Šaban Šaulić bio je poznati srpski pevač koji je bio mnogo popularan ne samo u Srbiji, nego i u regiji. Neke od njegovih pesama su „Bio sam pijanac“, „Anka“, „Avantura“, „Ako me tražiš“, „Da nemaš drugoga“, „Dajem ti sve“, „Draga moja“, „Hajde moja vilo“, „Izdrži moj bol“, „Jedino moja“, „Ko je taj“… Svojim pesmama ostavio je neizbrisiv trag i posebno obogatio glazbenu industriju. Gotovo svaka njegova pesma odmah bi postajala hit, a po njima će ga zasigurno pamtiti starije, ali i mlađe generacije.

Obrazovanje

Šaban je imao samo osnovnoškolsko obrazovanje, ali to ga nije sprečilo da postane poznat i uspešan.

Privatni život

Šaban Šaulić rođen je 6.9.1951. godine u Šapcu, a živio je i delovao u Beogradu. Kao mladić maštao je o karijeri fudbalera, a bio je izrazito talentovan za fudbal pa je kasnije dobio poziv da pređe u bugarski klub „Levski“.
Osim strasti za nogometom, Šaban je trenirao i boks, no unatoč sjajnim rezultatima njegov život je krenuo u sasvim drugom smeru.

Kao dete je živeo skromno i bez stalnih prihoda, roditelji su mu prodavali lutriju i igračke, a njega je pazila sestra. Dosta je vremena proveo u Bjeljini od kud je i njegova majka Ilduza Deminović. S 18 godina seli u Beograd i počinje da gradi svoju uspešnu karijeru.

Šaban se 1974. godine venčao sa suprugom Gordanom, s kojom je dobio troje dece – Ildu, Mihajla i Sanelu na koje je bio mnogo ponosan. Supruzi Gordani je 1985. posvetio pesmu koja nosi njeno ime. Prije nego što je upoznao suprugu, Šaban je 1972. godine s Nevenkom Prodanović dobio sina Roberta. Roberta nikada nije viđao i jednom je prilikom izjavio da on nije dete iz ljubavi, ali mu je do 18. godine plaćao alimentaciju.

Šabanova kći Ilda je unatoč njegovu protivljenju također je postala vrhunska pevačica. Na početku karijere je nastupala s njim, a 2008. godine objavila je svoj prvi album. Njihov duet „Ne okreći se kćeri“ skrenuo je pažnju javnosti na Ildu koja je talent nedvojbeno nasledila od oca.

Šaban Šaulić je poginuo 17.2.2019. godine u tragičnoj nesreći u Bilefeldu u Nemačkoj. Pokopan je u „Aleji počasnih građana“ na novom groblju u Beogradu.

Posao

Šabana je u svet muzike uveo njegov stric Alija, koji ga je pozvao da peva u kafani u koju je on običavao ići. Rezultati koje je Šaban tada postigao napunivši kafanu bili su prvi korak prema sjajnoj karijeri. Počeo je redovito da nastupa, a posle nekog vremena zametio ga je Veroljub Jovanović koji je svirao prvu violinu u orkestru Budimira Buce Jovanovića. On je odmah prepoznao njegov talenat i počeo je da ga uči pevati.

Upravo je on 1969. godine napisao Šabanovu prvu pesmu „Dajte mi utjehu“, koja brzo postaje veliki hit. Te je godine Šaban izdao i svoj prvi album.

1970. objavio je pesme „Pitaju me zašto tugujem“ i „Nek sutra dođe kraj“, s kojom je nastupio na festivalu u Ilidži.
Prvu singlicu je izdao za PGP i RTS, a na njoj su se nalazile tri pesme – „Zasviraj mi Cigo tužnu pjesmu“, „Ne plači srce“ i „U kafani ja usamljen“.

Šaban Šaulić je s drugim estradnim umjetnicima i muzičarima imao dobar odnos i s nekoliko njih je snimio duete. Neki od muzičara s kojima je surađivao i dueta koje je otpevao su Zlata Petrović i „Lek za dušu“, Zorica Brunclik i „Kako ti je, kako živiš“, „Što ja nemam to što ona ima“, Snežana Đurišić i „Nisam više tvoja“,“Blagujno dejce“,“Šmeker“.

Kao zasigurno najpoznatiji pjevač narodne glazbe na području Srbije, Šaban Šaulić je bio važan član žirija u glazbenom šou Zvezde Granda.

Kao jedan od pevača s najvećim brojem prodanih ploča na prostoru bivše Jugoslavije obišao je skoro sve zemlje sveta. Njegov rad i upornost te kvaliteta pesama otkrivaju toplinu koja izlazi iz same njegove duše. Pesmama se posvećivao u potpunosti, što je vrlo lako moglo da se prepozna u njegovu stavu i predanosti.

Njegova najveća postignuća su hitovi koje je doslovno nizao iz godine u godinu. Neki od njih su:

1970. – Zbog neverstva jedne žene, Tvoj mio glas, Nikad joj oprostiti neću, Nema je drugovi, nema.

1971. – Što me mučiš, prokleti živote, Sada je svemu kraj.

1972. – Sjećam se te žene, Ljubav naša prošlosti pripada, Ja plaćam danak ljubavi, Dok mogu očima da gledam, Bio sam pijanac, Nisi došla kad sam te zvao.

1973. – Ne pitaj me kako mi je, druže, Svadba neće biti, Ovde su svirali tiho, Ne čekaj, majko, sina, Tužno vetri gorom viju, Dva oka njena.

1974. – Duša me boli, draga, Udaše te tvoji, Nemoj, draga, Kako si majko, kako si oče, Kako majko da ti kažem.

1975. – Na stolu pismo od majke, Ti si sada srećna, Voleo sam tvoje plave oči, Verovah ti, Gore pisma, svedoci ljubavi.

1976. – Uvenuće narcis beli, Zbog nje sam ostavio majku.

1978. – Pozno bi te međ hiljadu žena, Dođi da ostarimo zajedno, Samo mene volela si lažno, Zbog tebe sam postao takav, Lepi dani mog detinjstva, Nemoj pogled da sakrivaš.

1979. – Dva galeba bela, S namerom dođoh u veliki grad, Stari kočijaš, Sanela, Moj živote, drug mi nisi bio, Danima te čekam, Oprosti ma ako možeš, Jedna žena sreće željna, Ja u Šabac noćas idem, Sudbina je moja u rukama njenim.

1980. – Ponovo smo na početku sreće, Na njenom vjenčanju, Pruži ruku pomirenja, Jedna noć, jedna luda noć, Ja neću ništa podeljeno, Ponovo smo na početku sreće, Šta učini sunce moje, Hej živote, moja reko.

1981. – Čovek lutalica, Sneg je opet Snežana, Jedina moja, Zanele me oči njene.

1982. – Sve sam s tobom izgubio, To je bila ljubav, Dve su žene ispred mene.

1983. – Tebi ne mogu da kažem ne, Odlaziš, odlaziš, Ne plači dušo.

1984 – Plave kose, Stari druže idemo dalje, Svetlana.

1985. – Kafanska noć, Gordana, Noćas mi se s tobom spava, Kraljice srca moga.

1986. – Kad bi čaša znala, Ti si oluja, Laku noć ljubavi, Ti si za mene rođena.

1987. – Kralj boema, Marijana, Verujem u ljubav.

1988. – Avantura, Vreme za zaljubljene, Prođe život kao san.

1989. – Hajde srećo moja, Voleo sam samo tebe, Hej Jani, Jano.

1990. – Eh što nisam lančić mali, Sine, Dve duše, Odlaziš, odlaziš.

1992. -Nema smrti do sudnjega dana, Da je tu, Čija li je ono mala.

1994. – Ljubav nije dug, Ne čekaj skitnicu, Srno moja.

1995. – Devojčice moja, Volim da volim, Tvoja jakna.

1996. – Tebi koja si otišla, Eh da nije san, Kada tebe nema.

1997. – Sve mi uzmi dušu nemoj, Hajde moja vilo, Ako si more, biću ti brod.

1998. – Da nemaš drugog, Kume, brate, Nestali su dani sreće.

1999. – Bojana, Idi, idi, Dva se dana svađamo.

2001. – Nema ništa majko od tvoga veselja, Moja malena, Sejo moja.

2002. – Kralj i sluga, Daj mi Bože, Mogu da te kunu.

2004. – Ima pravde, ima Boga, Sa mnom spavaš njega sanjaš.

2005. – Mala, Kofer sam spremio, Zemljo moja.

2006. – Cveta, Bogati siromah, Tajna želja.

2008. – Prolete mladost, Šešir, Život te naučio.

2010. – Spasi me

2013. – Žal

Najveća postignuća

Među morem hitova njegove najpoznatije pesme su numere „Dođi da ostarimo zajedno“, „Dva galeba bela“ te „Žal”, koji je jedna od njegovih najslušanijih pesama na Jutjubu.

Publika je uvijek odlično reagirala na sve njegove pesme, a Šaban je ostvario brojne nastupe i uspešno je punio dvorane. Krunom njegove karijere smatra se to što je proglašen najboljim vokalom svih vremena na ovim prostorima, a zahvaljujući svojoj bogatoj karijeri zavredio je nadimak „Kralj narodne glazbe“.

Autor: K.O.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*