Šakira Biografija

Šakira Izabel Mebarak Ripolj je rođena 02. februara 1977. godine. Po zanimanju je pevačica. Ona je jedinica Nidije Ripol i Vilijama Mebaraka Čadida. Ima u sebi libanske, španske i italijanske krvi. Debi album je snimila kada je imala samo 13 godina, a 2001. godine postala je pop ikona sadašnjice sa albumom Laundry Service. Njene spotove videlo je putem interneta preko bilion ljudi, samo singl za svetsko prvenstvo u fudbalu Waka Waka videlo je preko 250 miliona ljudi širom planete. Poznata je, osim po svojim pesmama i po svom provokativnom trbušnom plesu i ljuljanju bokovima. Trbušni ples naučila je od bake Libanke. Govori portugalski, španski, engleski i italijanski jezik. Zbog specifičnog stila pevanja dobija nadimak latinoamerička Alanis Moriset. Poznato je i da je prekinula veridbu sa sinom bivšeg predsednika Argentine, Antonijem da la Ruom.

Pre slave

Šakira Izabel Mebarak Ripolj, rođena 2. februara 1977, godine je kolumbijska pevačica, kantautorka, muzički producent, igračica i filantrop koja se na muzičkoj sceni Kolumbije i Latinske Amerike pojavila još ranih 90-tih.

Rođena je i odrasla u Barankilji u Kolubiji. Još za vreme školovanja otkriva svoje mnogobrojne talente, specifičnu boju glasa izvodeći rok end rol sa primesama latinske muzike i nota dalekog istoka, praćen trbušnim plesom. Maternji jezik joj je španski, a tečno govori engleski, portugalski, kao i italijanski, francuski i arapski. Svoju prvu pesmu napisala je kada je imala samo četiri godine. Kada je imala 8 godina njen polubrat je stradao u saobraćajnoj nesreći a Šakira je posvetila pesmu svom ocu pod nazivom „Your dark glasses“ (Tvoje tamne naočari). Naziv se odnosio na naočari koje je njen otac nosio godinama da sakrije svoju žalost za izgubljenim sinom. Još kao devojčica volela je da igra trbušni ples i izrazila želju da postane slavna. Interesantan podatak je da su je kada je želela da se priključi školskom horu odbili zbog prejakog vibrata, koji je kasnije postao njen zaštitni znak. U školi je imala nadimak „trbušna plesačica“. Kada je njen otac bankrotirao, našla se oči u oči sa nemaštinom. Jednom prilikom otac je odveo u lokalni park da vidi kako žive beskućnici. Još tada se zarekla da će pomagati siromašnoj deci kada postane slavna i bogata. Danas to uveliko i čini kao Unicefova ambasadorka.

Osvajanje Latinske Amerike

Nakon prva dva albuma koja su doživela komercijalni neuspeh, Šakira je bila poznata samo u rodnoj Kolumbiji, pa je odlučila da sama pravi svoju muziku. 1995. godine sa albumom „Pies Descalzos“ postiže veliki uspeh na području  Kolumbije i čitave Latinske Amerike, dok se naredni album „Donde Estan los Ladrones“ iz 1998. prodao u preko 10 miliona kopija širom sveta.

Internacionalni uspeh

2001. postiže internacionalni uspeh svojim prvim singlom na engleskom jeziku „Whenever, Whereever“ i albumom „Laundry Service“ koji je prodat u preko 15 miliona primeraka. Njen način pevanja i trbušni ples kao i kombinacija latino i istočnjačkog ritma učinili su je prepoznatljivom i različitom od ostalih izvođača na sceni.

Nakon 4 godine objavila je sledeća dva studijska albuma pod nazivom „Fijacion Oral Vol.1“ i „Fijaction Oral Vol.2“. Oba su postigla planetarni uspeh, a singl „Hips don’t lie“ bio je najprodavaniji singl prve decenije novog milenijuma.

Nagrade

Šakira je dobitnica dve Gremi nagrade, sedam latinoameričkih Gremija, zatim 12 Bilbordovih latinoameričkih muzičkih nagrada a bila je i u nominaciji za Zlatni Globus. Takođe je proglašena za najkomercijalnijeg umetnika Kolumbije svih vremena i najuspešniju latino pevačicu posle Glorije Estefan sa ukupnim prodatim tiražem od preko 60 miliona nosača zvuka, po podacima Soni mjuzika. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama prodala je 9,6 miliona albuma.

Šakira je jedini umetnik sa prostora Južne Amerike čija je numera dospela na prvo mesto Bilborovde američke top liste najboljih 100, australijske Aria liste i britanske liste singlova. Šakira će takođe dobiti svoju zvezdu na holivudskom bulevaru slavnih.

U jesen 2009. godine, Šakira je izdala svoj šesti album „She Wolf“. Nalazi se na 76. mestu na Bilborodovoj listi najboljih izvođača od 2000-2010.

Waka Waka planetarni hit

Šakirin singl „Waka Waka“ (This Time for Africa) izabran je za oficijelni song FIFA svetskog prvenstva  2010. godine. Pesma je pobrala pretežno pozitivne kritike i postala pravi planetarni hit i najprodavaniji singl u istoriji fudbalskih prvenstava. Samo na Ju Tjubu, verziju pesme na engleskom pogledalo je više od 300 miliona ljudi.

Njen sedmi studijski album, koji je snimila u španskoj i engleskoj verziji, „Sale el Sol“, izašao je 19. oktobra 2010. godine.

Šakirine spotove na Ju Tjubu videlo je ukupno preko bilion ljudi, čime je dospela na treće mesto najpopularnijih izvođača svih vremena

Privatni život

Šakira je katoličke veroispovesti. Trenutno prebivalište joj je na Bahamima. 2000. godine započela je romansu sa Antoniom da la Ruom, koji ju je zaprosio u martu 2001. godine. Godinama su ih pratile brojne glasine. U junu 2010. počeli su da kruže tračevi o njihovom raskidu, što je Šakira zvanično potvrdila na svom zvaničnom sajtu tek 10. januara ove godine. Antonio je ostao njen menadžer do današnjeg dana.

Šakira je trenutno u vezi sa fudbalerom Barselone Žerarom Pikeom. Iako su u vezi tek nekoliko meseci, Šakira je odlučila da se preseli u Španiju i iznajmi kuću u predgrađu Barselone. Trenutno su jedan od najpopularnijih svetskih džet set parova. Šakira je novog dečka nedavno upoznala i sa članovima svoje porodice, što govori u prilog tome da je njihova veza ozbiljna.

Šakira

Šakira

Izvor i foto: WP, pulsonline.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*