Sandra Bulok Biografija

Sandra Anet Bulok (Sandra Annette Bullock) je rođena 26. jula 1964. u Arlingtonu, Virdžinija, SAD. Ona je američka filmska glumica. Karijeru je počela krajem osamdesetih, igrajući u romantičnim komedijama. Najpoznatija je po filmovima Brzina, Ljubavne čarolije, Dok si ti spavao, Mis tajni agent i Dve nedelje za zaljubljivanje, dok je komedija Veridba njen finansijski najuspešniji film. Za ulogu u drami Mrtav ugao iz 2009. godine, najuspešnijem sportskom filmu svih vremena, osvojila je Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u drami i Oskara za najbolju glavnu glumicu. Ona je prva žena u istoriji čiji je film u Americi zaradio više od 200.000.000 dolara, i prva koja je iste godine proglašena za najbolju i najgoru glumicu Holivuda.

Sandra je jedna od najbogatijih i najmoćnijih javnih ličnosti na svetu. Ukupna zarada od njenih filmova iznosi 3.200.000.000 dolara. Godinama važi za najomiljeniju glumicu u Americi, gde ima reputaciju jednostavne devojke iz komšiluka. Časopis Pipl proglasio je za ženu 2010. godine, kada je takođe proglašena za najveću filmsku zvezdu američkog Juga. Bulokova je 2012. godine upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najplaćenija glumica svih vremena. Ona je bila najpopularnija glumica prve decenije dvadesetprvog veka, a često je navođena kao kraljica romantičnih komedija.

Rođena je 26. jula 1964. u Arlingtonu (Virdžinija) od oca Džona Buloka (poreklom iz Berminghama, Alabama), službenika u kopnenoj vojsci SAD, i majke Helge D. Majer, operske pevačice nemačkog porekla. Do svoje dvanaeste godine živela je u Nirnbergu gde su se njeni roditelji upoznali i venčali. Proputovala je gotovo sve krajeve Evrope prateći majku na turnejama. Kao devojčica učila je balet i pevanje, bila je član dečjeg hora, a povremeno je uz majku nastupala u manjim ulogama u operama. Tečno govori nemački jezik. Pohađala je srednju školu „Vašington-Li“ (Washington-Lee High School), glumila u školskim predstavama i bila član grupe navijačica. Pohađala je dramu na univerzitetu „Istočna Karolina“. Iako je do diplome imala samo tri ispita, napustila je fakultet i u potrazi za glumačkim angažmanom otišla u Njujork gde se izdržavala radeći kao barmen i konobarica. Posle nekog vremena završava fakultet.

Bulokova je u maju 2011. godine, kupila vilu na Beverli Hilsu, vrednu 22.900.000 dolara. Kuća ima sedam spavaćih soba, osam kupatila u stilu Tjudora, kancelariju, garažu i pogled na Pacifik. Sandrina popularnost je od 2009. godine naglo porasla, i svaki detalj iz njenog privatnog života bio je medijski ispraćen. Godine 2011. proglašena je za jednu od pet najpopularnijih i najomiljenijih javnih ličnosti u Americi.

Sandra Bulok je bila verena sa glumcem Tejtom Donovanom, kojeg je upoznala na snimanju filma Ljubavni napitak br. 9. Bili su u vezi četiri godine. Zabavljala se i sa fudbalerom Trojom Ejkmanom, muzičarom Bobom Šnajderom, kao i sa glumcima Metjuom Makonahejem (kojeg je upoznala na snimanju filma „Vreme za ubijanje“) i Rajanom Gozlingom, partnerom u filmu „Ubistvo po stavkama“. Godine 2003. upoznala je motociklistu i TV-ličnost Džesija Džejmsa sa kojim se venčala 16. jula 2005. godine. Par se razveo 28. juna 2010. godine zbog Džejmsovog neverstva koje je dospelo u medije nekoliko dana pošto je glumica dobila Oskara. Novine su obelodanile njegovu vezu sa porno-glumicom Mišel Makgi, koju je upoznao u vreme dok je Bulokova snimala „Mrtav ugao“. Saznavši za to, Bulokova je otkazala dolazak na londonsku premijeru filma „Mrtav ugao“ pri čemu je svojim obožavaocima u Velikoj Britaniji poručila da joj je veoma žao i da se nada da joj neće zameriti. Nekoliko dana potom, napustila je kuću u kojoj je od 2005. godine živela sa Džejmsom. Očekivano, Džesi je stekao epitet najomraženijeg čoveka u Americi. U jednom od intervjua koje je davao posle razvoda, rekao je da će Amerikanci prestati da ga mrze tek kada se bude ubio.

Krajem aprila 2010. godine, nakon dužeg odsustvovanja iz javnosti, Bulokova je dospela na naslovnu stranu časopisa Pipl („People“) zahvaljujući „ekskluzivnoj vesti“. Glumica je tom prilikom objavila da je usvojila trogodišnjeg tamnoputog dečaka iz Nju Orleansa. Proces usvajanja trajao je već tri godine, a Bulokova se na to odlučila kada je sa Džesijem Džejmsom boravila u Nju Orleansu, pružajući humanitarnu pomoć postradalima od uragana Katrina. Bulokova je dečaku dala ime Luj, po Luju Armstrongu, njenom omiljenom muzičaru.

Dvadeset drugog aprila 2007. godine izvesna Marša Valentajn pokušala je svojim automobilom da pregazi Sandrinog supruga ispred njihove kuće u oblasti Orindž u Kaliforniji. Žena je nakon hapšenja izjavila da je vatreni obožavalac Sandre Bulok. U decembru 2000. godine, Sandra Bulok je preživela pad čarter-aviona prilikom neuspešnog noćnog sletanja na snegom zavejanu pistu aerodroma Džekson Houl kod Džeksona u Vajomingu. U oktobru 2004. godine dobila je sudsku parnicu protiv građevinca kojeg je angažovala na izgradnji svoje kuće na jezeru Ostin u Teksasu, kojom je građevinac morao da joj isplati odštetu od nekoliko miliona dolara budući da je, po mišljenju suda, kuća bila nepodesna za stanovanje. Kuća je kasnije srušena, a na istom mestu je izgrađena nova.

Vlasnica je producentske kuće „Fortis films“ (Fortis Films) u kojoj joj je sestra Gezine bila potpredsednik. Bulokova je bila i izvršni producent emisije „Šou Džordža Lopeza“ (The George Lopez Show) kojom je zaradila 10.000.000 dolara. Godine 2006. u Ostinu je otvorila restoran „Bes bistro“ (Bess Bistro), a potom cvećaru i pekaru. Poseduje i kuću na ostrvu Tajbi, nekoliko kilometara od Savane, Džordžija.

Sandra Anet Bulok

Sandra Anet Bulok

Izvor i foto: Wikipedia

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*