Sara Džesika Parker Biografija

Sara Džesika Parker (Sara Jessica Parker) je rođena 25. marta 1965. godine u Nelsonvilu, država Ohajo, SAD. Ona je američka glumica najpoznatijapo ulozi Keri Bredšo u TV seriji Seks i grad.  Rođena je u u porodici jevrejskog porekla (otac Stiven, biznismen i majka Barbara). Roditelji su joj se razveli u njenim ranim godinama i majka joj se ponovo udaje za Pola Forsta, vozača kamiona. Odrasla je sa majkom, očuhom i sedmoro braće i sestara. Kao devojčica pohađala je kurseve pevanja i baleta. Nastupila je i u brodvejskoj predstavi Grad. Godine 1977. porodica se seli u novo stambeno naselje na Ruzveltovom ostrvu, na Ist Riveru, između Menhetna i Kvinsa, a kasnije na Menhetn, a zatim u Nju Džersi.

Sara Džesika Parker je pohađala Američku baletsku školu i profesionalnu dečiju školu, a kasnije gimnaziju Dvajt Morou. Sa četvoro braće i sestara igrala je u brodvejskoj postavi mjuzikla Moje pesme, moji snovi, a u periodu od 1977. do 1981. glumi u mjuziklu Eni,  i ima manju ulogu u predstavi Džudi, da bi potom preuzela glavnu ulogu od Andreje Makardle i Šeli Brus.

Godine 1982. dobija sporednu ulogu u TV seriji Square Pegs. Serija je emitovana samo jednu sezonu, ali je njena gluma primećena. Sledeće dve godine igrala je u četiri filma od kojih je najpoznatiji Lakonogi iz 1984. Te godine je ušla u vezu sa glumcem Robertom Daunijem Mlađim (Robert Downey Jr) iako je tada Dauni imao problema sa zavisnošću od droga.

U osamdesetim godinama glumila je u nekoliko nezapaženih TV filmova. Karijera joj kreće uzlaznom putanjom kada 1991. snima u romantični film L. A. Story. Iste godine je dobila ulogu u filmu Medeni mesec u Las Vegasu, glumeći sa Nikolasom Kejdžom. Godine 1993. nastupila je u filmu Hocus Pocus koji je dobio negativne kritike. Kasnije se pojavila sa Džonijem Depom u filmu Ed Vud. U romantičnoj komediji Miami Rhapsody iz 1995. godine imala je glavnu ulogu. Tokom 1996. godine glumila je u pet filmova od kojih je najzapaženiji bio Mars napada! od Tima Bartona. Godine 1998. prihvata ponudu producentske kuće HBO da glumi jednu od četiri glavne uloge u sitkomu Seks i grad.

Serija Seks i grad je u prvoj sezoni bila hit verovatno zbog toga što je serija obrađivala temu seksa, mada se u ugovoru koji je potpisivala nije pominjala golitinja. Postala je uticajna ličnost u svetu mode, jedna od slavnih lica za koju se smatra da ima stila, a časpisi su je često pominjali kao najbolje obučenu ličnost iz šou-biznisa. Pored rada na filmu i televiziji, nastupala je i na Brodveju sa mužem Metjuom Broderikom, a nominovana je i za nagradu Tony u predstavi Once Upon a Mattress. Bila je i voditelj na dodeli MTV nagrada 2000. godine. U avgustu 2003. godine potpisala je ugovor sa Nutrisse za reklamiranje proizvoda za negu kose.

Nakon završetka poslednje, šeste sezona serije Seks i grad 2004. godine, dobila je nagradu Emi za glavnu žensku ulogu (posle pet prethodnih nominacija). Tada je izjavila da više neće glumiti u televizijskim serijama. U novoj HBO-ovoj seriji Washingtonienne jedan je od izvršnih producenata, ali ne glumi u seriji. Filmska verzija Seksa i grada, prvi deo, snimljena je 2004. U decembru 2005. pojavila u filmu The Family Stone i bila nominovana za Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u komediji.

Devedesetih godina bila je nekoliko meseci u vezi sa advokatom/novinarom Džonom Kenedijem Mlađim. U maju 1997. godine udala se za glumca Metjua Broderika. Venčali su se u građanskoj ceremoniji u istorijskoj sinagogi, koja se više ne koristi u religiozne svrhe. Njihov sin Džejms (James Wilke Broderick) rođen je 28. oktobra 2002. Članica je Holivudskog ženskog političkog komiteta, a takođe je i Unicefov predstavnik za glumu. Od 2006. živi sa mužem i sinom u Njujorku.

Sara Džesika Parker

Sara Džesika Parker

Izvor i foto: WP

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*