Saša Janković

Saša Janković je pravnik, političar i prvi srpski Zaštitnik građana. Bio je kandidat za predsednika Srbije na predsedničkim izborima u aprilu 2017. godine. U maju iste godine je osnovao „Pokret građana Srbije“, a među suosnivačima su se našli i sociolog Ratko Božović, glumac Nikola Đuričko, advokat Božo Prelević i muzičari Vlado Georgiev i Vasil Hadžimanov.

Obrazovanje

Saša je osnovnu i srednju Pravno-birotehničku školu pohađao u Loznici i bio je odličan učenik. 1996. godine je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, smer upravno pravo.

2005. godine je na Fakultetu političkih znanosti završio specijalističke studije bezbednosti i postao specijalist za nacionalnu i globalnu bezbednost.

Privatni život

Rođen je 24.4.1970. godine u Loznici. Banja Koviljača i Loznica, u kojima je Saša odrastao, živele su od velike fabrike „Viskoza“ u kojima su radili njegov deda, otac i stričevi. Njegova majka, Marija, bila je medicinska sestra, a otac Branko pravnik. U Loznici je živeo od drugog razreda osnovne škole, a pre toga je u školu išao samo tri puta sedmično. Trenirao je karate, streljaštvo, streličarstvo i rukomet, a zanimala ga je i muzika pa je naučio svirati nekoliko instrumenata od kojih najviše voli gitaru.

Oni koji poznaju Sašu kažu da je prefekcionista i da mu zbog toga treba više vremena da završi započeti posao. U braku je sa Slavicom Janković i imaju sina Miloša. Porodicu drži dalje od javnosti, a kaže da ne ide na večernje prijeme i događaje preko vikenda, ako pozivnica ne vredi za dvoje. Pse smatra najboljim čovekovim prijateljima, a kaže da svom psu Artiju duguje bolje fizičko i psihičko zdravlje te da je zahvaljujući njemu postao bolji čovek, muž i otac.

Posao

U razdoblju od 1994. do 1997. godine Saša Janković bio je novinar u Agenciji Beta. Bavio se pitanjima pravnog karaktera i bio je na poziciji pomoćnika dežurnog urednika nedeljnog izdanja na engleskom jeziku. Posle toga počinje da radi  kao stručni saradnik u Ministarstvu za omladinu i sport.

2000. godine postaje sekretar Saveznog ministarstva sporta, a godinu dana kasnije pomoćnik saveznog sekretara za sport i omladinu. Od 2003. godine je u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS-a u Beogradu radio kao nacionalni pravni savetnik. Njegovoj odluci da se bori za ljudska prava doprinijela je teška životna situacija u kojoj se našao devedesetih godina, kada je izbrisan iz knjige državljana Republike Srbije jer mu je otac bio rođen u Bosni.

Janković se tada našao na popisu izbjeglica i pretila mu je mogućnost da ga deportiraju na bosansko ratište. Mesecima nije spavao u svom stanu jer se krio, a kada je grešku pokušao ispraviti, u Odboru za predstavke i žalbe Narodne skupštine, otpravili su ga uz objašnjenje da se oni tu bave ozbiljnijim stvarima.

Poslanici Skupštine Srbije su ga u junu 2007. godine izabrali na funkciju zaštitnika građana, a u julu je položio zakletvu. U augustu 2012. godine, poslanici Narodne skupštine Republike Srbije su ga po drugi put izabrali na istu funkciju. Usvojeni su neki njegovi amandmani i olakšano je zapošljavanje nastavnika koji na materinjem jeziku uče romsku decu, poboljšani su zakoni za zaštitu od porodičnog nasilja, zakoni za zaštitu podataka itd.

Janković je zbog istraživanja postupanja vojnih policajaca, koji su u listopadu 2014. godine bili u pratnji Andreja Vučića za vreme sukoba sa Žandarmerijom na Paradi ponosa, ušao u javnu raspravu s ministrom obrane Bratislavom Gašićem. Predstavnici vladajuće SNS su nekoliko puta vrlo oštro govorili o Jankoviću, osobito nakon što je kritikovao rad premijera i pojedinih ministara.

Neki od poslanika Srpske napredne stranke su isticali da je izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji, koji je Janković uradio 2014. godine, ispolitiziran i tražili su njegovu ostavku. I nekoliko medija bliskih vlasti je tražilo Jankovićevu ostavku, navodeći, uz to, da je u njegovom stanu i iz njegovog pištolja, za koji su tvrdili da nije imao dozvolu, 1993. godine jedan prijatelj izvršio samoubistvo. Janković je tvrdio da je za pištolj imao dozvolu i da je kopija oružanog lista naknadno objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon deset godina koje je proveo na mestu Zaštitnika građana, Saša Janković je 7.2.2017. godine podnio ostavku i kandidovao se za predsednika Srbije. Izjavio je kako se odlučio kandidovati za predsednika Srbije kako bi vratio smisao toj instituciji i kako bi ona bila garancija da će sve druge institucije Srbije biti u službi građana.

Na izborima održanima u aprilu 2017. godine Janković se s oko 16% glasova našao na drugom mestu, iza Aleksandra Vučića.

Najveća postignuća

Saša Janković je objavio veliki broj stručnih i naučnih radova na engleskom i srpskom jeziku.

Kao Zaštitnik građana dobio je brojna priznanja kao što su: „Povelja za građansku hrabrost“, „Ličnost godine“ 2016., „Dobar primer Novog optimizma“, „Vitez poziva“, „Komunikator godine“, „Međunarodna nagrada za toleranciju“, „Šetač“ Proaktiva za građanski aktivizam, „Doprinos godine Evropi“ 2015., „Nacionalni orden za zasluge u rangu viteza“ od Republike Francuske, „Doprinos godine Evropi“ 2012.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*