Saša Mišić

Saša Mišić, javnosti poznatiji kao Pakleni kuvar, priznati je instruktor s licencom kuvarstva, specijaliziran za psihofizičku obuku učenika u svim zanatima turizma i ugostiteljstva. Nadimak Pakleni kuvar dobio je zbog učestvovanja u istoimenom kulinarskom serijalu, u kojem je obilazio vrhunske restorane, ali i one pred zatvaranjem, kako bi im pomogao svojim savetima. Savet koji ima za mlađe kolege je da ne prate previše nekog drugog i tuđi stil, nego da rade na izgradnji vlastitog.

Obrazovanje

Paralelno je išao u dve škole, prepodne u nemačku, a uvečer u jugoslavensku školu „Vladimir Nazor“. Kasnije je pohađao ugostiteljsku školu Bad Überlingen. Nakon toga je nastavio da se školuje u IHK Ludvigsburg, zadružnoj komori ugostiteljstva, a zatim je završio kurs nutricionizma i dijetetike u Višoj ugostiteljskoj školi Bad Durkheim.

Kao majstor kuhinje, barmen, tourist and destination management i Wellness and spa management usavršavao se na Privatnom institutu za znanosti F.A.D.W.

Privatni život

Rođen je 14.8.1973. godine u porodici Miodraga i Mirjane Mišić. Njegov otac je bio gastarbajter, a majka je 1972. godine bila miss Grocke. Iako su živeli u Njemačkoj, Sašina majka je htjela da joj se dete rodi u Jugoslaviji. Svi su bili protiv toga, ali ona se par sati pre porođaja ukrcala u avion, pa se Saša rodio u porodilištu u Višegradskoj. Mesec dana nakon njegovog rođenja, vratili su se u Nemačku gde je on nastavio život.

U Nemačkoj je naučio sve što zna, i poznaje ju bolje nego Srbiju, ali njegovom temperamentu tamo ipak nešto nije odgovaralo. Iako ceni tu zemlju i ljude smatra organizovanima, vrednima i finima, prema njegovom mišljenju, oni su mlaki i upravo to je prevagnulo da ode u Srbiju. Kaže da mu je Nemačka postala dosadna jer sve ide lagano i nema izazova.

Volio je da gleda filmove Toma Cruise u kojima je on igrao bilijar, vozio motore i bio barmen, pa je i Saša završio barmensku školu, postao odličan u bilijaru i obožava trke. Nekada je vozio trke i imao Forda Mustang, a kasnije je nabavio motor.

2007. godine se sa suprugom vratio u Ritopek, na dedovo imanje. Njegova, sada bivša supruga, Katrin, je Njemica čiji su preci Rusi. S njom ima kćeri Ekaterinu i Danicu te sina Konstantina.

Posao

Počeo je da radi još dok se školovao, a onda je od tog novca preko praznika upisivao nove škole. Njegov cilj je bio da svake godine radi u novom restoranu jer nije volio ponavljanje i čim bi naučio nešto novo, išao bi dalje. Radio je u barovima, restoranima, hotelima, na brodu, u pivovari, pekari, mesnici, velikim menzama i slastičarnicama, gde je proširivao svoje praktično znanje.

Nakon povratka u Srbiju, osniva Udruženje kreativnih kuvara Srbije i firmu „Compact consulting“, čija je delatnost bila savetovanje hotela i restorana. Dve godine je radio u hotelu „Moskva“, što je bio njegov prvi korak u Srbiji, a kasnije je još dve godine proveo u hotelu „Madera“.

Smatra da je odlazak na posao u Srbiji kao odlazak u boj, jer se svaki dan ispočetka moraš dokazivati te moraš biti jak i psihički i fizički. Međutim, ni jednog trenutka se nije pokajao zbog povratka u Srbiju.

2011. godine je pozvan na učestvovanje u emisiji „Paklena kuhinja“ Prve TV. Kad je prva dva puta primio poziv od producenta, mislio je da je reč o šali, prekidao je pozive. Kod trećeg poziva, producent je uspio da mu objasni da se nalazi u „Maderi“ i zamolio ga da porazgovaraju na terasi. Saši se ideja u početku nije sviđala, a osim njega, bilo je još kandidata, pa je morao da prođe i kasting. Kad je već zaboravio na tu priču, javili su mu da je on izabran.

Osim „Paklene kuhinje“, više puta je učestvovao u emisijama iz područja ugostiteljstva i objavljivao je u stručnim časopisima. Snimao je i emisije „Evropska kuhinja“ i „Plan B“ na Studiju B.

Bio je direktor i organizator osoblja u čak četiri kuhinje istovremeno, bavio se edukacijom i osposobljavanjem u oblasti dekorativnog pekarstva, u radu s figurama od povrća i voća na kineski način, modeliranju figura od marcipana, margarina i šećera te u radu s tortama na engleski i francuski način.

Bio je F&B manager i instruktor na privatnoj akademiji za ugostiteljstvo „Akademija najlepših umetnosti“, F&B manager u odeljenju za catering privatne tvrtke „Eisemann“ i F&B manager u beogradskom hotelu „Moskva“.

U Ludwisburgu u Njemačkoj je posedovao vlastiti restoran s ribljim specijalitetima, a osim toga, bio je i vlasnik i kreativni direktor agencije za turizam.

Najveća postignuća

Saša Mišić je školovan za rad na svim pozicijama na području ugostiteljstva i hotelijerstva, a iza njega je više od dvadeset godina radnog iskustva. Autor je i koautor velikog broja turističkih i ugostiteljskih časopisa te dobitnik nekoliko nagrada za kulinarstvo. Najveću popularnost je stekao učestvujući u reality showu „Paklena kuhinja“.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*