Severina Vučković

Severina Vučković poznata je hrvatska pevačica i jedna od najvećih pop ikona na području bivše Jugoslavije. Nazivaju je i „Kraljicom hrvatske estrade“. Dobitnica je nekoliko nagrada kao što su „Večernjakova ruža“ za ženskog izvođača godine, „Zlatna ptica“ , te „Zlatna bubamara“ za izvođača godine u Makedoniji i mnogih drugih. Severina je 2006. godine nastupila na „Dori“ s pesmom „Moja štikla“ koja joj je donela pobedu i odvela ju na Eurosong u Atinu gde je osvojila trinaesto mesto. U svojoj karijeri sarađivala je s brojnim poznatim osobama poput Džibonnija, Željka Bebeka, Arsena Dedića, Borisa Novkovića, Gorana Bregovića i ostalih. Osim u pevanju, okušala se i u glumi u nekoliko predstava i filmova. Pevačica je veoma aktivna na društvenim mrežama gde sa svojim obožavateljima svakodnevno deli trenutke iz privatnog života.

Obrazovanje

Severina je nakon osnovne škole upisala Srednju muzički školu Josipa Hatzea u Splitu, ali je prekinula školovanje kako bi se mogla posvetiti muzičkoj karijeri.

Privatni život

Rođena je u Splitu, 21. aprila 1972. godine kao najmlađa ćerka Ane i Severa Vučkovića. Ima i dve starije sestre, Zdenku i Marijanu. Severina od malih nogu gaji ljubav prema muzici i scenskom nastupu.

Godine 2004. u javnosti se pojavio privatni videosnimak Severine zbog čega je više od šest meseci bila odsutna sa scene. Fotografije snimka objavljene su na portalu Index.hr protiv kojeg je pevačica pokrenula tužbu.

Prvosnažna presuda je donešena osam godina nakon objave fotografija, a prema njoj objavom tih privatnih fotografija koje predstavljaju Severininu najdublju privatnost i intimnost povređeno je njeno pravo na zaštitu privatnosti. Protiv Indexa je bila pokrenuta tužba jer nisu isplatili odštetu koja se s kamatama i sudskim troškovima popela na gotovo 200.000 kuna.

Prva Severinina veza koja je bila poznata javnosti je ona s pevačem grupe Kojoti, Alenom Marinom. Nakon toga je nekoliko puta bila verena, 2004. godine s preduzetnikom Srećkom Vargekom, a nakon toga sa šest godina mlađim ekonomistom Matom Čuljkom. Njen četvrti verenik bio je vlasnik sportskog centra u Rijeci, Slavko Šainović koga je pevačica ostavila nakon dve ipo godine veze zbog srpskog preduzetnika Milana Popovića.

Severina je s Milanom Popovićem takođe bila verena i u februaru 2012. godine dobili su sina Aleksandra. Međutim, vezu su ipak prekinuli nakon tri godine.

U novembru 2015. godine udala se za petnaest godina mlađeg Igora Kojića, sina srpskog pevača Dragana Kojića i danas žive na relaciji Split-Beograd.

Posao

Severina se profesionalno počela baviti muzikom 1990. godine. Nastupala je na raznim festivalima, a zahvaljujući pobedi na radijskom takmičenju „Demo X“ Radio Zagreba osvaja snimanje svog prvog albuma. Nakon upoznavanja sa Zrinkom Tutićem Severina je objavila svoj drugi album pod nazivom „Severina“. Za vreme saradnje s Tutićem snimila je i albume „Dalmatinka“, „Trava zelena“, „Moja stvar“ i „Djevojka sa sela“.

Problemi u njihovoj saradnji počinju kod albuma „Moja stvar“ kada Severina zbog nezadovoljstva tekstovima drugih tekstopisaca odluči sama napisati nekoliko tekstova što se nije svidelo Zrinku Tutiću. Iako je album naišao na oštre kritike struke i publike zbog prevladavajućeg rock zvuka, neke od pesama s albuma su postale veliki hitovi.

„Djevojka sa sela“ je zadnji album na kojem je Zrinko Tutić radio kao producent i autor jer je nakon objavljivanja albuma i isteka ugovora s njegovom produkcijskom kućom došlo do konačnog raskida njihove saradnje.

Na sedmom studijskom albumu „Ja samo pjevam“ kao autor se pojavljuje i Đorđe Novković s čijom je pesmom „Ajde, ajde zlato moje“ Severina nastupila na Melodijama hrvatskog Jadrana 1999. godine.

Dve godine nakon toga izdaje osmi studijski album, „Pogled ispod obrva“, koji joj je donio platinastu ploču. Pesma „Virujem u te“ s navedenog albuma 2001. godine donosi joj prvu nagradu na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana nakon čega Severina započinje promotivnu turneju kojom obuhvata većinu zemalja regiona.

Album „Pogled ispod obrva“ bio je nominovan za album godine za diskografsku nagradu Porin, a pesma „Virujem u te“ za hit godine. Deveti studijski album „Severgreen“ pevačica izdaje 2004. godine. U radu na albumu su učestvovali brojni muzičari među kojim su bili i Arsen i Matija Dedić.

S pesmom „Moja štikla“, koja joj je donela pobedu na „Dori“, počinje Severinina saradnja s Goranom Bregovićem za njen sledeći album. Album „Zdravo Marijo“ objavljen je 2008. godine. Zbog omota albuma na kojem se bez odobrenja našla jedna od njegovih slika, Milan Generalić je odlučio podneti tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog kršenja autorskih prava. Iako je Generalić želeo da se zabrani prodaja i distribucija albuma zbog zaštite autorskih prava, prvi tiraž se rasprodao u rekordnom roku. Deljenje krunica, spominjanje Device i nastup u svešteničkoj odori bili su samo neki od „trikova“ zahvaljujući kojima se album prodavao iznad svih očekivanja.

Severina 2011. godine sa singlovima „Brad Pitt“ i „Grad bez ljudi“ godine najavljuje novi album, „Dobrodošao u klub“, koji je objavljen godinu dana kasnije. Na albumu su izdana još tri singla, „Uzbuna“, „Dobrodošao u klub“ i „Ostavljena“ koji su kao i prethodna dva postali hitovi. Još od početka saradnje s Goranom Bregovićem i albuma „Zdravo Marijo“, za Severinu se govorilo da je počela koketirati sa srpskom folk muzikom.

U julu 2014. godine izdaje singl „Uno momento“ u saradnji s jednom grupom iz Srbije. Singl je u 24 sata bio preslušan preko 700.000 puta, čime je oboren regionalni rekord koji je do tada držao njen singl „Italiana“. U oktobru iste godine objavila je duet s pevačem Sašom Matićem, „More tuge“ koji je preslušan 750.000 puta u 24 sata i postao regionalni hit singl u rekordnom roku.

Prvi susret sa svetlima pozornice dogodio joj se već s deset godina kad je nastupila u mjuziklu „Frane Štrapalo“.

Severina 2003. godine dobija ponudu od Mani Gotovac za ulogu u predstavi „Karolina Riječka“, zatim 2005. godine prihvata ulogu Olje u filmu „Duhovi Sarajeva“, koji je snimala s glumcima Enisom Bešlagićem i Davorom Janjićem u Sarajevu. Takođe 2005. godine napravila je predstavu u svojoj produkciji – „Čekajući svog čovika“, a dve godine kasnije dobija ulogu baronice Kašteli u drami „Gospoda Glembajevi“.

Predstava „Gospoda Glembajevi“ izazvala je kontroverze zbog paralele koja se povlačila između baronice Kaštelli i pokojne glumice Ene Begović. S obzirom na to da je Ena Begović život izgubila u automobilskoj nesreći prilikom prevrtanja automobila mnogi su smatrali neukusnim završetak predstave u kojem baronica gine tako da se na nju ruši džip.

Najveća dostignuća

Iako se okušala i u glumi, muzika je ono što je Severini donelo veliku popularnost i zbog čega je prozvana „Kraljicom estrade“.

Njen album „Ja samo pjevam“ iz 1999. godine bio je jedan od najprodavanijih albuma godine s 50.000 prodatih primeraka, a „Pogled ispod obrva“ iz 2001. godine bio je nagrađen platinastom nakladom. Album „Virujen u te“ (najbolje uživo!) nagrađen je priznanjem za najprodavaniji uživo album.

Godine 2014. na dodeli nagrada „Zlatna bubamara“ u Makedoniji osvojila je nagrade za najbolji album godine, najbolju pevačicu regiona i najbolju regionalnu turneju.

Iako je ostvarila veoma uspešnu karijeru i dobila mnoštvo nagrada, Severina ističe kako je njen sin Aleksandar najveće dostignuće u njenom životu, a najdraža uloga joj je ona majčinska.

Izvor: Biografija.com

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*