Snežana Babić Sneki

Snežana Babić Sneki je srpska pevačica i glumica. Srca publike je osvojila ulogom u komediji „Tesna koža 4“ i svojim pesmama koje su vrlo brzo nakon objave postajale hitovi. Kao vokalni solist Kulturno-umetničkog društva Abrašević, Snežana je učestvovala na brojnim kocertima i turnejama i postala član Radio Beograda.

Obrazovanje

U Pančevu je završila nižu muzičku, a kasnije i Srednju muzičku školu „Josip Slavenski“. Vrlo brzo se izdvojila svojim raskošnim glasom i postala deo dečjeg operskog ansambla i Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“. Uz muzičke škole, s odličnim uspehom je završila i elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Pančevu.

Privatni život

Rođena je u oktobru 1967. godine u Pančevu. Još kao dete se htela okušati u glumačkoj profesiji, a od ranog detinjstva je bila deo školskih priredbi, dok se kasnije priključila dečjem operskom studiju, prvom takve vrste u bivšoj Jugoslaviji. Muzika, ples i gluma su bili dio njene ličnosti, a s jedanaest godina je dobila pokrajinsku nagradu za glumačko i muzičko ostvarenje.

2002. godine se u Hamburgu udala za biznsmena Radomira Stojanovića i preselila se u Nemačku. Posle sedam godina braka se sporazumno razvela od supruga i vratila u Beograd.

Snežanin moto koji je vodi kroz život glasi „Sloboda je moja strast“.

Posao

Snežana je kao vokalni solist KUD-a Abrašević prve snimke snimila za Radio Beograd. Zapažena je u ogromnoj konkurenciji na audiciji pevača amatera u Beogradu i dobila je priliku da snimi svoj prvi album. Album je objavljen 1988. godine u izdanju RTV Ljubljana, a s njega se posebno izdvojio hit „Neka stari ko voleti ne zna“.

Jedno pojavljivanje pred milijonskim auditorijumom najpopularnije muzičke emisije „Disko folk“ je bilo dovoljno da Snežana na poziv Lidije Habić, direktorice marketinga PGP RTS, započne uspešnu i dugogodišnju saradnju s najvećom diskografskom kućom na Balkanu. U saradnji s njima je snimila album „Dušo moja tanana“, s kog se posebno izdvojila pesma „Rupica na bradi“. 150.000 primeraka je prodato u rekordnom roku, a Snežana je dobila prvo diskografsko priznanje „Zlatna ploča“.

Velika popularnost i zanimanje medija dovode do toga da kao maskota fudbalske reprezentacije 1991. godine odlazi na Svetsko fudbalsko prvenstvo u Italiju. Tom prilikom je objavila singl pod nazivom „Ti saluto Italia“ koji je u konkurenciji od 30 izvođača zauzeo visoko treće mesto.

Po povratku iz Italije je dobila poziv od scenarista Siniše Pavića za učestvovanje u filmu „Tesna koža 4“. Singl „Sneki rep“ iz tog filma je postigao veliku popularnost, a Snežana je krupnim koracima krenula prema vrhuncu estradne scene.

1990. godine je objavila album „Takni me, takni“ s kojeg su se izdvojile pesme „Ja nisam prva ni poslednja“, „Harmoniko, sviraj sama“, „Pijmo“ i „Živote grešila sam“. Tada je održala niz solističkih koncerata u Beogradu, a jedan od njih je u direktnom televizijskom prenosu zabeležila TV Beograd. Celokupan prihod od tih koncerata je prosleđen u humanitarne svrhe.

Albumi „Takni me, takni“ i „Hopa cupa“ su joj s 500.000 prodanih primeraka doneli brojne nagrade i priznanja, a s albumom „Igračka“ ostvaruje veliki diskografski uspeh i održava niz solističkih koncerata za koje se tražila karta više.

Okušala se i kao kantautorka pa je na albumu „Moj dragane“ potpisala kompozicije „Pojačaću radio“, „Loša karta“ i „Ne smem više da te ljubim“. Započela je uspešnu saradnju s Južnim vetrom i objavila album pod nazivom „Sneki i Južni vetar“.

Snežana je snimila veliki broj zabavnih programa koji su bili emitovani u udarnim TV terminima, a vodila je i „Sneki show“ u kojem je snimala skečeve s glumačkom ekipom „Foliranti“.

1998. godine je objavila album „Caki cale“ na kojem su se našli hitovi „Moram da te napijem“, „Voz ljubavi“ i drugi. Kasnije je objavila i albume „Majko“ i „Hajmo Jovo nanovo“, a 2005. godine „Nisam ti ja dadilja“ te singlove „Opa bato“, „Nije kuća na prodaju“ i „Ljubavni maraton“.

2013. godine je učestovala u popularnom muzičkom šou „Tvoje lice zvuči poznato“, gde je pokazala da se podjednako dobro snalazi u svim muzičkim žanrovima i osvojila široki televizijski auditorijum.

Najveća dostignuća

Snežana je najpopularnija bila tokom devedesetih. Vlasnica je brojnih priznanja za velik broj prodatih ploča i višestruka dobitnica Oskara za popularnost. Dobila je i nagradu „Mesam“ u kategoriji pevačica godine.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*