Sonja Vukićević biografija

Sonja Vukićević je rođena u Valjevu, 12. juna 1951. godine. Po zanimanju je balerina. Šta više, ona je čuvena balerina, koreograf i reditelj koja život posmatra širom otvorenih očiju, posle svakog pada ustajala je jača, a svu ljubav prema umetnosti ostavila je u nasleđe ćerki Hristini. Poznata je po svom neumornom, neprestanom, originalnom radu kao umetnica koja je uvek u pokretu. Zvanično je u penziji, ali i dalje radi punom parom i kao dete se raduje svakoj novoj koreografiji, adaptaciji, igri.

Najteža povreda koja je zahtevala nekoliko ozbiljnih operacija desila se 1993. kada je na probi predstave Plava ptica pala kroz otvor na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Baletska umetnica koju su mnoge cenjene kolege zvale muzom i klanjale se njoj i njenom pozorištu u sebi nosi sjaj i energiju detinjstva koje je provodila u neprestanoj igri na beogradskim ulicama sa svojom starijom braćom.

Bila je odličan đak, što nije bilo nimalo lako postići budući da je išla na gimnastiku, trčanje i balet. Jedva je stizala sve i na kraju je morala da se odluči. Priča o novcu spontano nas vodi u one godine kada se po statistici Đoleta Balaševića moglo namlatiti šest maraka. I, Sonja Vukićević je pripadala ovoj većini. Otkad je završila karijeru klasične balerine, Sonja Vukićević više radi sa glumcima. Ne prati ni baletsku školu, ne prati preterano ni šta se dešava na Velikoj sceni nacionalnog teatra. Možda bi pratila naslednice da je njena ćerka Hristina postala balerina, ali ona je otišla u glumice.

Sonjina dugokosa ćerka pre nekoliko godina svom devojačkom prezimenu Popović dodala je muževljevo Mijin. U brak je ušla sa 23 godine, za razliku od njene majke. Sonja nikad nije išla u Južnu Afriku, ali je uvek radila i vežbala. To je uvek činila sa uživanjem i retko kad je obaveze preskakala.

Sonja Vukićević

Sonja Vukićević

Izvor i foto: pulsonline.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*