Srđan Gojković Gile

Srđan Gojković Gile frontmen je legendarne rock grupe Električni orgazam koja postoji već dugih niz godina. Gile 1980. godine uz Ljubomira Jovinovića i Ljubomira Đukića osnivanjem grupe Električni orgazam pokreće novi žanr – novi val punk rocka i post-punka na području bivše Jugoslavije.

Obrazovanje

Osnovnu školu završava u Banovu brdu, a 11. gimnaziju u Beogradu. Ta gimnazija je prozvana „kaubojskom gimnazijom“, a Gile sam kaže da je to jedina škola koju je mogao da upiše kao veoma loš đak.

Po završetku gimnazije opredelio se za zanimanje muzičara i producenta te tako započeo svoju uspešnu i bogatu karijeru.

Privatni život

Srđan Gojković Gile rođen je 8.41961. godine kao jedinac u porodici. Roditelji su mu se rastali pa je živeo istovremeno na dve adrese, malo u Zelenom Vretencu, malo na Banovu Brdu. Njegov otac je radio na Radio Beogradu i od njega je puno naučio o muzici. Rado je slušao njegove ploče: Beatlese, Rolingstonse i Aretu Franklin, koje i danas čuva i sluša. Otac mu je preminuo rano.

Gile je kao dete voleo da bude u centru pažnje i izvodio je raznorazne nestašluke. Pred sam kraj škole počeo je da svira bubnjeve i muzika mu je tada postala posebno privlačna i zanimljiva.

Otac je dvoje dece. Sina Uroša dobio je tek u kasnim četrdesetima u prvom braku s Marinom Tarle. Uroš je muzikalan poput oca i već je sa 10 godina stvarao svoje pesme i otkrivao urođeni talenat.

Devojčicu Taru Gile je dobio u 57. godini života s Patricijom, Slovenkom iz Ljubljane. Kaže kako svoju decu usmerava na pravi put uz bezuvetnu podršku, bez obzira na to koji poziv će da odaberu u svom životu.

Verujući da red i disciplina u odgoju imaju važan učinak, za sebe kaže da nije strog otac nego da uvek pokušava da objasni razliku između tog zašto je nešto korisno, a nešto štetno u životu.

Srđan Gojković Gile je u jednom razdoblju života prešao na budizam, iako kaže kako ga ne doživljava kao religiju. Smatra da je u budizmu cilj negovati svoj um, stoga preferira meditaciju koju smatra poželjnom za rast i razvoj bića te postizanje duhovnog mira.

Kaže kako je uz dobru volju i mnogo truda kroz život naučio da je najvažnije biti zadovoljan onim što učiniš.

Posao

Srđan Gojković Gile svoju muzičku karijeru započinje osnivajući svoj prvi bend „Hipnotisano pile“, u suradnji s Vladom Divljanom.

13.1.1980. godine zajedno sa Ljubomirom Jovanovićem i Ljubomirom Đukićem osniva grupu Električni orgazam.

Oduvek je bio zaljubljenik u rock n’ roll i njegovu energiju. Ističe kako je muzika koju stvara namenjena svima, a ne samo pojedincima. Iako je celo vremen bio frontmen grupe Električni orgazam, izdao je jedan samostalni album i tri albuma za decu. Ploče „Rokenrol za decu“ i „Rokenrol bukvar“ snimljene su za pozorište Boško Buha na zahtev Ljubivoja Ršumohića koji je bio oduševljen njihovim uratkom. Srđan je za to pozorište odigrao 120 predstava i uživao radeći za decu.

1981. godine grupa Električni orgazam zajedno sa grupama Idoli i Šarlo akrobata snima LP Paket aranžman. Nakon toga je Električni orgazam u Zagrebačkom Jugotonu dobio priliku snimiti samostalno svoj prvi album.

Legendarni muzički urednik Siniša Škarica bio je važan čovek u karijeri ove grupe od samog njenog pokretanja. Za njih je kao glazbeni urednik potpisao mnoge albume u Jugotonovoj diskografskoj kući. To je za njega i Srđana preraslo u dugogodišnje drugarstvo koje traje i danas. Tako je i za novi boks-set s albumima grupe Električni orgazam 2018. godine Škarica pregovarao s Croatia Recordsom.

Grupa je 13.4.2019. godine u zagrebačkom klubu Tvornica Kulture održala uspešan nastup, podsećajući na to da njihova muzika nije zarobljena u vremenu.

Najveća postignuća

Srđan je učestvovao u stvaranju muzike za filmove: „Kako je propao rokenrol“ iz 1989. i „Crni bombarder“ iz 1992. godine.

Kao član grupe Električni orgazam doživio je brojne uspehe, a jedan od njih bilo je priznanje „New Musical Expressa“ kao jednog od najuzbudljivijih nebritanskih sastava, čiji se dio tiraže mogao kupiti i u Engleskoj.

U najplodnijem zlatnom razdoblju Jugoslavenske glazbe njegova grupa izdala je ukupno 8 albuma i 5 singlova (a sveukupno 12 studijski albuma).

Gile je s grupom otpevao mnoge hitove koji su još uvek kultni i objekt su obožavanja.

Njihova najpoznatija pjesma „Igra rock’n’roll cela Jugoslavija“ mogla se čuti i u povjesnoj fikciji filma „Lepa sela lepo gore“ koji je bio kandidat za Oskara za najbolji strani film iz 1996. godine.

2012. godina za njega je obeležena albumom „Harmonajzer“ koji je doneo veliki uspeh i popravio broj koncerata u Srbiji.

Autor: K.O.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*