Stefan Milenković

Stefan Milenković je violinista koji je ukrao srca publike sa samo tri godine. Njegov nastup u fraku koji mu je bio broj veći ostao je zapamćen među ljudima više nego bilo koji od njegovih nastupa kojih je bilo hiljadu do njegove 16-e godine. Nastupao je na svetskim pozornicama i proputovao je celi svet, ali i dalje najviše voli da se vrati u svoj Beograd koji će uvek biti njegov dom.
Čak je i njegov ljubavni život bio obeležen muzikom. Mlad je ušao u ozbiljnu vezu s čelistkinjom Ani Aznavorian, a trenutno je sa gitaristkinjom Goricom Grozdanić. Stefanova karijera se sastoji od niza uspešnih nastupa, saradnji, nominacija i osvojenih nagrada, čak je predavao na muzičkoj akademiji Juliard u gradu Njujorku.

Obrazovanje

Stefan iza sebe ima i važno akademsko dostignuće. Naime, on je najmlađi student koji je ikad diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Imao je samo 19 godina kad je dobio svoju diplomu, a profesionalni studijski program je završio na Juliardu pod vođstvom Doroti De Lej.

Privatni život

Stefan Milenković, srpski violinista, rođen je u Beogradu 25.1.1997. godine. Otac mu je Zoran Milenković, a majka Lidija Kaenazo koja je italijanskog porekla. Takođe ima brata Filipa i sa svojom porodicom je odrastao u Beogradu. Stefana je otac naučio da svira violinu kada je imao samo tri godine, a često je svirao u pratnji svoje majke.

Mlad je ušao u ozbiljnu vezu s Ani Aznavorian. Par je bio 11 godina zajedno, a od toga su 7 proveli u braku. Nastupali su zajedno i uprkos razvodu to čine i danas te se redovno čuju. Mladi violinista je po drugi put izgovorio sudbonosno „da“ u Americi u tajnosti. On i njegova druga žena, gitaristkinja Gorica Grozdanić, odlučili su da se venčaju u tajnosti, ali napravili su reprizu svadbe za porodicu i prijatelje.

Posao

Stefanovi muzički počeci se nalaze u krugu njegove porodice. Otac ga je naučio da svira violinu te je često svirao sa svojom majkom. Karijeru je započeo kao šestogodišnjak kada je prvi put nastupio uz orkestar. Svirao je za svetski poznate ličnosti poput Ronalda Reagana kada je imao samo 10 godina i Mikela Gorbačeva godinu dana kasnije. Sa samo 14 godina Stefan je nastupao za Papu Ivana Pavla II, a sa 16 godina je održao svoj hiljaditi koncert.

Stefan nije nastupao samo u koncertnim dvorana, naime njegov muzički opus je puno širi. Nastupio je sa rok grupom Gorillaz. Bio je 5 puta nominovan za nagradu Gramy u Apollo Theatre u Harlemu, a koncert je prenosio MTV. Redovno se pojavljuje u ciklusu Jupiter Chambers Music i High Peaks festivalu u NY, na muzičkom festivalu Manchester u Vermontu i na zagrebačkom festivalu Zgkom. Stefan je čak i umetnički direktor DoCha festivala kamerne muzike u Champaignu. Illinois, a tamo takođe ima ulogu izvanrednog profesora na Sveučilištu Illinois.

Stefan je uistinu predan pedagoškom radu te je u suradnji s Itzakom Perlmanom predavao na Julliardu i Perlmanovom glazbenom programu. Također, veliki je humanitarac zbog čega je čak dobio i nagradu 2002. godine. Nastupio je na mnogim koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu te je rijekom rata bio prvi dječji ambasador na Balkanu.

Stefan je izdao četiri komercijalna izdanja, uključujući i svoje najpoznatije delo „In Cuor più non mi sento“ za italijanski „Dynamic“. Izdavao je i za srpski PGP. Violina na kojoj Stefan svira je violina Điovanjia Batiste Gadagninija iz 1783. godine.

Najveća dostignuća

U uspešnom opusu ovoga muzičara teško je izdvojiti najveća dostignuća jer od malih nogu je ređao uspeh za uspehom. Nastupao je s orkestrima u Parizu, Belgiji, Brazilu, Helsinkiju…, te je učestvovao u mnogim takmičenjima na kojima je često i pobeđivao. Odneo je prvo mesto na prestižnim takmičenjima „Queen Elisabeth“ u Belgiji, „Tibor Varga“ u Švajcarskoj, „Paganini“ u Italiji i na mnogim drugim. Izvodio je kompozicije za Ronalda Reagana, Mihajla Gorbačeva te Papu Ivana Pavla II.

U Srbiji je osvojio nagrade za Umetnika veka u 2002., Najhumaniju osobu 2003. te za Brand posebnosti godine u 2010. Stefan je 2002. takođe primio nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World with Oneness Heart.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*