Stiven Segal Biografija

Stiven Segal (Steven Seagal) je rođen u Lansingu, Mičigan, SAD, 10. aprila 1952. godine. On je američki akcijski filmski glumac i reditelj. Vlasnik je crnog pojasa u aikidu. Karijeru je započeo u Japanu kao instruktor aikida, pre nego što se preselio u Los Anđeles, gde je snimio svoj prvi film 1988. godine. Postao je poznata zvezda akcionih filmova, a njegovi filmovi su zaradili preko 600 miliona dolara širom sveta.

Stiven Segal je svoju filmsku karijeru izgradio nastupajući u akcijskim filmovima iskoristivši znanje borilačkih veština. Prvi je put u Japan otišao 1968. godine gde je poučavao engleski i pisao članke za japanske časopise i dnevnike. Tamo je 1975. godine oženio Mijako Fujitani. Brak u kojem se rodilo dvoje djece, prekinut je nakon 11 godina. Kasnije je u Osaki postao majstor borilačke veštine aikido i bio prvi belac koji je u Japanu uspešno vodio školu dođoa. Vrativši se 1987. godine u SAD, u zapadnom Holivudu osnovao je školu Ten Šin Dođoa. Iste godine oženio je Ženu u crvenom, zanosnu Keli LeBrok, s kojom ima troje dece. Od nje se razveo 1996. godine.

Uz pomoć holivudskog agenta Mišela Ovitsa Segal se odlučio za glumačku karijeru i 1988. godine je debitovao u filmu Iznad zakona. Usledilo je još nekoliko uspešnih filmova poput Pod opsadom i Out for justice. Taj tok prekinut je neuspehom filma Smrtonosna zemlja, ali se vratio filmom Pod opsadom 2. Do 1998. godine snimio je još nekoliko filmova, nakon čega je napravio pauzu. Danas živi s manekenkom Arisom Volf, s kojom ima kćer Savanu.

Stiven Segal

Stiven Segal

Izvor i foto: Wikipedia

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*