Tereza Kesovija biografija

Tereza Kesovija je međunarodno priznata pevačica iz Hrvatske koja je osim na području bivše Jugoslavije nastupala i u Francuskoj. Postala je poznata zbog načina kako peva u kojem ima i malo operskog stila. Održala je koncerte širom sveta.

tereza kesovija

Tereza Kesovija je rođena 3. oktobra 1938. godine u Dubrovniku gde je dobila muzičko obrazovanje. Posle federalnog takmičenja mladih muzičara u Ljubljani gdje je pobedila, Tereza je diplomirala flautu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Godine 1962. osvojila je međunarodni konkurs u Italiji, a posle toga uspeha je imala turneju po zemljama bivšeg SSSR-a. U sledeće dve godine posetila je mnogo država kao što su Poljska, Finska, Švedska, Nemačka i Švajcarska.

Nakon raspada Jugoslavije Tereza je rešila da ostane u Hrvatskoj i počela je da nastupa u Nemačkoj, Italiji i Francuskoj kako bi prikupila novac za pomoć. Posle završetka rata snimila je nove albume. Ubrzo je usledio hit „A ja nemam strah“, a posle toga je njen kocert u Olimpiji realizovan na CD-u.

Godine 2002. imala je koncert sa Michel Legrandom sa kojim je izvela pesmu „Les Parapluies de Cherbourgh“. U 2005. je obeležila 45 godina karijere koncertom „Mojih 45 skalina“ u dvorani Lisinski.

Neke od njenih pesama su: „Prijatelji stari gdje ste“, „Ljubav je moj grijeh“, „Samo malo intime“, „Molim te, ostani“, „Zaustavi vrijeme“, S druge strane sna“, „Ja sam pjesma“…

Autor: Sanja, Foto: tereza-kesovija.com

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*