Tijana Todevska Dapčević

Tijana Todevska Dapčević je makedonsko-srpska pevačica i profesorka violončela. Glumila je u pozorištu i bila voditeljka na radiju i televiziji. Sa suprugom je pokrenula sopstvenuu video-produkciju „Ptičica“, a snimali su putopisne emisije koje je vodila ona. 2014. godine je s pjesmom „Sky“ predstavljala Makedoniju na Pesmi Evrovizije održanoj u Danskoj, a završila je na petnaestom mestu. Prema njenom mišljenju, za izumiranje pop muzike u Srbiji nije kriv turbo folk već odgovornima smatra izdavačke kuće i same izvođače koji se nisu borili za sebe. Unatoč tome što ima ima manje posla nego prije, zadovoljna je svojom prisutnošću u makedonskim i srpskim medijima i kaže da ništa ne bi menjala u vlastitoj karijeri.

Obrazovanje

S pet se godina upisala u nižu muzičku školu, a već sa sedam je počela da svira violončelo. Za vreme školovanja je sudelovala na nekoliko natecanja u tadašnjoj Jugoslaviji i osvojila značajne nagrade.

1999. godine je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Skoplju i stekla zvanje profesora violončela.
Govori makedonski, srpski, talijanski i engleski jezik.

Privatni život

Rođena je 3.2.1976. godine u Skoplju, a poreklom je iz obitelji kojoj je muzika oduvek bila na prvom mestu. Njen otac Veljko je bio profesor kontrabasa na Akademiji u Skoplju , a majka Biljana operna solo pevačica u Makedonskoj operi. Tijana je jako vezana za svoje roditelje i sestru Tamaru koja se također bavi pevanjem.

Ima veliki broj prijatelja koje bira na osnovu jednog kriterijuma, a to je da su dobre osobe. Bila je jako bliska s pokojnim pevačem Tošetom Proeskim.

Spada u krug poznatih osoba koje se nisu podvrgle estetskoj hirurgiji, ali zna otići na kozmetičke tretmane poput pomlađivanja i zatezanja kože ubrizgavanjem vitamina i mezoterapije tela. Ima nekoliko tetovaža i menja frizure pa je ranije imala različite boje kose.

Muža Milana Dapčevića je srela na košarkaškoj utakmici u Somboru, a nakon četiri dana zabavljanja počeli su da žive zajedno. Venčali su se 28.4.2001. godine, a osam godina kasnije su dobili sina Vuka. U trudnoći je dobila 45 kilograma i dugo se mučila da povrati staru liniju, zbog čega se često nalazila na meti medija.

2015. godine se za pomoć obratila nutricionisti i vrlo brzo postigla vidljive rezultate. Tijana kaže da ju je majčinstvo promenilo i učinilo boljom osobom, a u jednom intervjuu je otkrila da ona i suprug godinama nisu mogli da dobiju dete i da bi hteli da imajujoš jedno, ali ponovno imaju isti problem.

2015. godine se pisalo o njihovom razvodu, ali Tijana je izjavila da njihov brak nije idealan, ali da opstaje zahvaljujući ljubavi koju oboje osećaju. Dodala je da su oni ne samo supružnici nego i najbolji drugovi pa otvoreno razgovaraju o problemima i ne guraju ih pod tepih. Krajem 2016. godine obnovili su zavete, a Tijana je za tu priliku odjenula venčanicu dizajnerice Ivane Rabrenović.

Posao

Tijana je svoj prvi honorar zaradila sa 16 godina, snimajući reklamu za jedno piće. 1997. godine je sa sestrom Tamarom otpevala duet „Igra luda“, a dve godine kasnije upoznaje reditelja i modnog fotografa Dejana Milićevića s kojim snima duet „Moden ritam“. Milićević je snimak odnio menadžeru Zoranu Bašanoviću, koji je u to vreme bio direktor diskografske kuće Best Records. On je Tijanu pozvao u Beograd, gde je počela da radi kao voditeljka na televiziji Pink.

2001. godine je za izdavačku kuću City Records snimila svoj prvi album „Kao da…“. Osim naslovne pesme, koju je sama napisala, veliki hitovi su postale i pesme „Stepski vuk“ i „Jača od sudbine“. Surađivala je s Leontinom Vukomanović, sestrama Kovač, Nešom Japancem i drugima, a usledilo je i gostovanje na turneji Željka Joksimovića.

2002. godine je nastupom s pesmom „Negativ“ na festivalu u Herceg Novom najavila novi album s kojeg se, osim pesme „Negativ“, izdvojila i pesma „Marionete“. Za tu numeru je snimila spot s manekenom i voditeljem Boškom Jakovljevićem.

2004. godine je objavila svoj treći album pod nazivom „Zemlja mojih snova“, a nakon toga su uslijedili albumi „Žuta minuta“ (2007.) i „Muzika“ (2010.) s kojeg se posebno izdvojila pesma „Glupo muško moje“. Na tom poslednjem albumu je surađivala s Draganom Brajovićem Brajom i Kikijem Lesendrićem, a pesmu „Gde sam u svemu tome“ je komponirao političar Mlađan Dinkić.

2008. godine je s Kikijem Lesendrićem i Pilotima snimila duet „Svet je lep kada sanjamo“, a na njihovom albumu „Mesec na vratima“ je otpevala prateće vokale. Godinu dana kasnije snima duet „Zagrljaj“ s Antonisom Remosom.

Sudelovala je i osvojila prvo mesto na brojnim festivalima poput „Sunčanih skala“ 2002. godine, „Pesme mediterana“ 2005. godine, „Radijskog festivala“ 2006. godine i drugih.

2009. godine je ušla u rijaliti šou „Farma“, ali je izbačena nakon pet dana. Kaže da nije mogla da se uklopi u sredinu u kojoj se ljudi samo svađaju. Imala je zadatak da pomiri pevačice Maju Nikolić i Cakanu i uspešno ga je izvršila.

U veljači 2011. je zajedno sa suprugom postala jedna od natecateljki u „Parovima“, a u šou su se zadržali mesec dana. Tijana je iste godine s Bodom Ninkovićem bila angažovana kao voditeljka rijaliti šoua „Maldivi“ i voditeljka muzičke emisije „Srećna zvezda“ u kojoj su nastupali mladi neafirmisani pevači.

2012. godine je s kolegicom Karolinom Gočevom bila domaćica manifestacije „Dani makedonske tradicije“ koja se održala u Beogradu. Godinu dana kasnije postaje zaštitno lice centra tehnike „CBT“.

2014. godine s grupom Vokal 5 nastupa na festivalu „Proleće u Beogradu“, a pesma „Kišobran“ im je donijela pobjedu. 2016. godine je predstavila duet „Lele dance“, koji su ona i Tio Dragan snimili na Tenerifima. Na promociji pesme je bio prisutan i glazbenik Srđan Žika Todorović i zajedno s Tijanom je zabavljao goste.

Krajem 2016. godine potpisala je ugovor izdavačkom kućom Pop music, koja je u vlasništvu Granda, a to joj je nakon 15 godina suradnje donijelo zabranu na Pink televiziji.

Sudelovala je u brojnim humanitarnim akcijama, a 2017. postaje sudionica u emisiji „Tvoje lice zvuči poznato“. Imitirala je Justina Biebera, Daru Bubamaru, Bebi Dol, Zdravka Čolića i Lady Gagu koja joj je donela pobedu i nagradu od 1.000 eura, koje je Tijana donirala Centru za lica s posebnim potrebama.

Najveća postignuća

Tijana je dobitnica brojnih nagrada i priznanja, a osim što se uspešno bavi muzikom, okušala se i u glumi. Glumila je u pozorišnim predstavama „A gde su kokoške?“, „Pukla bruka“, „Avantura“ i „Maratonci trče počasni krug“.
U humorističnoj seriji „Prespav“ emitiranoj u Makedoniji je imala jednu od glavnih uloga.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*