Tom Cruise biografija

Tom Cruise ulazi u kategoriju najplaćenijih glumaca u Holivudu, a koji iza sebe ima mnogo zapaženih uloga koji su ga lansirali u zvezde. Na filmu se prvi put pojavio 1981. godine u ostvarenju Franka Zeffirelija „Ljubav bez kraja“, a prvu veću ulogu imalo je u filmu „Riski biznis“ iz 1983. godine.

tom cruise

Tom Cruise rođen je kao Thomas Cruise 3. jula 1962. godine. Snimio je preko 4o filmova, nekoliko puta je nominovan za Oskara, a više je puta dobio MTV nagradu i Zlatni globus. Njegovi najpoznatiji filmovi su: „Rođen 2. jula“, „Džeri Magvajer“ i „Magnolija“.

Godine 1987. venčao se sa Mimmi Rogers od koje se razveo samo tri godine kasnije. Potom se venčao sa glumicom Nicole Kidman sa kojom ima dvoje dece, sina i ćerku. Brak je trajao do 2001. godine kada je imao kratku aferu sa glumicom Penelope Kruz s kojom je glumio u filmu „Nebo boje vanilije“.

Nakon Penelope venčao se sa Katie Holmes s kojom je danas razveden. Katie i Tom imaju ćerku Suri, a razvedeni su od 29. juna 2012. godine, nakon pet i pol godina braka.

Kao klinac je obožavao sport, a posebno atletiku i hokej u kojem je „sredio“prednje zube koji su dugo, dok ih nije sredio, bili jedan od njegovih zaštitnih znakova. Detinjstvo su mu obeležile i česte selidbe.

Za 12 godina promenio je 15 škola, a priznao je kako je od svog oca, ali i u školi trpeo zlostavljanja, što je jedan od glavnih krivaca zbog kojih se i danas bori protiv disleksije. Nakon što su mu se roditelji razveli, njegov je život postao mnogo teži i od tada je u kući glavni problem bio nedostatak para.

Dok je imao 12 godina Tom je raznosio novine kako bi pomogao svojoj majci da svako veče iznese hranu na stol. U glumi su našao posve slučajno. Nakon što je izbačen iz rvačkog tima, Tom je pokušavao da glumi i na svoje iznenađenje u tome je uspeo.

Autor: Sanja, Foto: Shutterstock

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*