Uma Thurman biografija

Uma Turman američka je glumica poznata je po svojoj egzotičnoj, skoro nezemaljskoj lepoti te velikom glumačkom talentu. Radi se o jednoj od najpoznatijih glumica svoje generacije, za koje se uvek govorilo kako se sporije uspinju, ali duže traju.

uma thurman

U svojoj bogatoj karijeri imala je puno uloga, među kojima su najpoznatije one napravljene u saradnji sa poznatim redateljem Quentinom Tarantinom. Brojni zli jezici prigovaraju joj da je popularnost stekla skidanjem pred filmskim kamerama.

Uma Thurman rođena je kao Uma Karuna Thurman 29. aprila 1970. godine u Bostonu. Uma dolazi iz poznate glumačke obitelji, a njena baka Birgit Holmquist bila je poznata švedska glumica, kao i njena majka Nina koja se sa 16 godina slikala za „Vogue“.

Nina je u Njujorku upoznala Roberta Thurmana, tibetanskog monarha američkog porekla i profesora na „Columbia University“. Par se venčao 1966. godine. Umini roditelji poznati su kao zaljubljenici u Indiju, zbog čega su svoje petero dece nazvali po Hindu božanstvima.

Uma je detinjstvo provela u Indiji, Masačusetsu, Vudstoku i Njujorku. Često je menjala škole zbog selidbi, a sa svoja 183 cm bila je znatno viša od ostale dece. Telo joj je bilo izduženo i nerazvijeno. Nije imala drugara i odrastala je kao autsajder.

Izlaz je našla u glumi, a to joj je bio jedini način da dobije identitet i da se oseti prihvaćenom. Počela je da nastupa u školskim predstavama. Kako je njeno samopouzdanje raslo, tako su rasle i njene ambicije.

>Sa 14 godina odlazi sa drugaricom u Njujrok u potrazi za glumačkim časovima. Tada biva zapažena od strane njujorških lovaca na mlade talente i potpisuje ugovor sa „Klikom“, poznatom manekenskom agencijom.

Sa 16 godina dobija prvu filmsku ulogu u niskobudžetnom trileru „Kiss daddy goodnight“ u kome igra vampir-tinejdžerku koja zavodi i pljačka naivne muškarce. Sledeće godine se pojavljuje u filmovima: „Johnny be good“, u „The adventures of Munchausen“ i u „Dangerous liaisons“.

Nakon filma „Opasne veze“ u kojem je glumila sa Johnom Malkovichem, usledile su druge poznate uloge, a jedan od najpoznatijih je „Kill Bill“ poznatog redatelja Quentina Tarantina.

Autor: Sanja, Foto: Shutterstock

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*