Vanna biografija

Ivana Ranilović Vrdoljak je pop pevačica iz Hrvatske poznata kao Vanna. Iza sebe ima mnogo osvojenih nagrada i priznanja kao deo grupe „ET“ i kao solo pevačica. Osim što peva Vanna je i pisac mnogih pesama dok je još bilo deo Electro Tima.

vanna

Ivana Ranilović je rođena 1. septembra 1970. godine u Koprivnici. Kao dete je osvojila mnoge nagrade na različitim takmičenjima za decu. Prvi nastup je imala Zagrebfestu, takmičenju održanom 1990. godine kada je napustila sa porodicom Koprivnicu i preselila u Zagreb.

Dok je studirala pevala je u grupi „BOA“, da bi 1992. godine krenula njena karijera profesionalne pevačice. Iste godine se pridružila dens timu „ET“, posle čega je postala instant zvezda. Sa bendom je osvojila sve važne nagrade i postala popularna u celoj Hrvatskoj. Pesma „Tek je 12 sati“ bila je hit koji se slušao u mnogim državama bivše Jugoslavije.

Godine 1997. napušta „ET“ i počinje karijeru kao solo pevačica. Iste godine je snimila album „I to sam ja“, a posle kojeg su usledila još tri albuma i mnogo osvojenih nagrada. Takmičila se i na Dori za pesmu Evrovoizije, a pobedila je 2001. godine sa pesmom „Strune ljubavi“.

Posle albuma „I to sam ja“ usledili su albumi poput: „Ispod istog neba“, „24 sata“, „U Lisinskom“, „Hrabra kao prije“, „Ledeno doba“, „Sjaj“…

Autor: Sanja, Foto: www.vanna-online.com

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*