Velimir Bata Živojinović biografija

Velimir Bata Živojinović je sprski glumac koji je glumio u više od 270 televizijskih serija i filmova. Snimio je mnoge filmove u kojima je imao glavne uloge, a osim što je poznat kao veliki glumac Bata se bavio i politikom, pa je tako bio poslanik Socijalističke partije Srbije.

bata živojinović

Velimir Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine u mestu Koraćici. Bata se proslavio u partizanskim filmovima, a uloga u filmu „Valter brani Sarajevo“ donela mu je popularnost ne samo u Jugoslaviji, nego i u dalekoj Kini.

Veliki glumački talent otkrio je kada je imao samo 15 godina. Tada je radio kao statista i scenski radnik u poznatom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednju školu glume u Nišu, a posle toga i u Novom Sadu, Bata je rešio da upiše Pozorišnu akademiju, ali tek posle trećeg puta.

Bata je više voleo da glumi u pozorištu, ali ipak je prva uloga bila u filmu „Pesma sa Kumbare“, a koja je probudila želju da nastavi sa filmovima.

Poznati srpski glumac nije se samo oprobao u glumi nego i u politici, pa je tako u nekoliko mandata bio predstavnik Socijalističke partije Srbije, a 2002. godine bio je kandidat za predsednika Srbije. Bata je 2006. godine imao srčani udar.

Iza sebe ima mnogo uloga kao što su: „Poslednji kolosek šofer“, „Te noći Jova“, „Hotel za ptice“, „Idemo dalje Šopenhauer“, „Hajde da se volimo“, „Sekula se opet ženi“, „Lepa sela lepo gore“, „Ptice koje ne polete“, „Tri karte za Holivud“…

Autor: Sanja, Foto: Screenshot Youtube

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*