Vera Matović

Vera Matović je srpska folk pevačica koja je svoju karijeru počela još 1971. godine. Ljubav prema muzici gaji od malih nogu i kad je predstavljala svoju školu na festivalu odniela je prvo mesto uz svog brata koji je svirao harmoniku. Sama tvrdi kako je svoju karijeru gradila samo radom, glasom i pesmama. Osim na muzičkoj sceni, Vera se pojavila i na malim ekranima u  jednom filmu. Takođe je učestvovala u rialiti programu „Srpska posla“. Osvojila je mnoge prestižne nagrade i prva mesta na raznim festivalima.

Obrazovanje

Nije poznato mnogo detalja o obrazovanju Vere Matović. U osnovnoj školi, na časovima muzičkog, bio je otkriven njen pevački talenat kada je na jednom času učiteljica predložila da pevaju. Nakon završene osnovne škole Vera Matović je upisala učiteljsku školi, ali izjavila je da je njena neispunjena želja da bude trgovac.

Privatni život

Vera Matović je rođena 3.6.1946. godine u Čačku. Njen privatni život je takođe povezan s muzikom. Nastupala je sa svojim bratom Sveletom, koji je svirao harmoniku, na festivalu Raspevano Dragačevo dve godine zaredom su odneli prvu nagradu.

Njena karijera počinje 1971. godine uz njenog muža Ratomira Matovića koji je takođe bio harmonikaš. Par ima i sina Miljana i trenutno žive na Dedinju, otmenom naselju u Beogradu.

Posao

Nakon što je na tadašnjem prestižnom festivalu „Raspevano Dragačevo“ odnela prvu nagradu dve godine zaredom, Vera je i dalje nastupala na festivalima. Kad je završila srednju školu snimila je svoj prvi hit „Sirota sam bez ljubavi tvoje“ koji je sama publika preimenovala u „volim ga volim, duša me boli“ što je Verino ime odmah vinulo među velika imena tadašnje estrade. Nakon prvog velikog uspeha, usledili su i solo koncerti.

1977. godine osvaja prvo mesto na festivalu Ilidža sa pesmom „Drugarice moja, ne diraj u sreću“, a godinu dana kasnije na istom festivalu osvaja nagradu za najprodavaniju singl ploču „Srećo moja meni namenjena“.

Njene pesme „Nije greška već namera moja“, „Ja prezime hoću tvoje“ i „Zakuni se oko moje“ su bile najprodavanije u tadašnjoj Jugoslaviji. Učestvovala je na preko 25 festivala i na svakom je osvajala nagrade.

Pojavila se u seriji „Kamijondžije opet voze“ i filmu „Kako je propao rokenrol“. Uz vođenje svoje uspešne karijere, Vera se posvetila i humanitarnom radu. Donirala je novac, učestvovala u dobrotvornim koncertima i sama je organizovana koncerte i turneju poznatu pod nazivom „Pesmom za lek“ čiji su prihodi išli za izgradnju mostova, škola, crkava, bolnica.

Najveća dostignuća

Vera je nastupala na mnogim festivalima, a njen najveći uspeh bio je 1977. godine na festivalu Ilidža gde je Verina pesma „Drugarice, ne diraju u sreću“ bila pobednička pesma. 2001. godine na festivalu „Moravski biseri“ pesma „Izdao si našu ljubav“ osvaja nagradu publike, a 2014. godine na istome festivalu njena pesma „Otkopčaj mi jelek“ je proglašena pobedničkom pesmom, dobila je 1. nagradu strućnog žirija i 1. nagradu publike.

„Oskar popularnosti“ je bila nagrada predodređena samo za muškarce sve do 1980. godine kada je Vera postala prva pevačica u bivšoj Jugoslaviji koja je osvojila za pesmu „Belu bluzu suza kvasi“.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*