Vladimir Vanja Grbić Biografija

Vladimir Grbić, poznat kao Vanja je rođen 14. decembra 1970. godine u Zrenjaninu. On je jedan od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena. Član je odbojkaške Kuće slavnih. Njegova pozicija je bila primač servisa, a bio je dugogodišnji reprezentativac. Sa reprezentatacijom je učestvovao na nekoliko svetskih prvenstava, evropskih prvenstava i olimpijskih igara.

Najveći uspeh postigao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, na kojoj je nosio zastavu Jugoslavije na ceremoniji otvaranja i kada je bio jedan od najboljih igrača selekcije Jugoslavije koja je osvojila tada zlatnu medalju. Godinu dana kasnije bio je član reprezentatacije koja je na evropskom prvenstavu osvojila titulu šampiona Starog kontinenta. Osvajao je još nekoliko medalja na evropskim prvenstavima, kao i olimpijsku bronzu u Atlanti, 1996. godine i srebro na svetskom prvenstavu u Japanu 1998. godine. Bio je član Vojvodine, zagrebačke Mladosti, a sa uspehom igrao u Italiji, Grčkoj, Brazilu, Rusiji, Japanu i Turskoj.

Jugoslovenski olimpijski komitet ga je proglasio za najboljeg muškog sportistu 1996. i 2000. godine, a 1999. i 2000. godine mu je dodeljena zlatna značka Sporta, nagrada za najboljeg sportistu u Jugoslaviji. Njegov otac Miloš, je takođe bio reprezentatativac, član selekcije, koja je na Evropskom prvenstavu u Beogradu, 1975. godine osvojila bronzu, dok je njegovbrat Nikola dugo bio kapiten reprezentatacije.

Vladimir Vanja Grbić

Vladimir Vanja Grbić

Izvor i foto: WP, pulsonline.rs, Z. Lončarević

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*