Vlastimir Đuza Stojiljković Biografija

Vlastimir Đuza Stojiljković je rođen u mestu Ražanj 30. juna 1929. godine. On je poznati srpski glumac. Vlastimir Đuza Stojiljković je rođen u učiteljskoj porodici. Završio je gimnaziju u Kruševcu, a glumom se bavio amaterski još kao srednjoškolac. Po završetku srednje škole se upisao na Rudarsko-geološki fakultet, koji je napustio u trećem semestru i upisao se na Akademiju pozorišnih umetnosti. Profesionalnu karijeru je započeo 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP). U BDP je radio do 1968. godine, nakon čega je prešao u Atelje 212. U BDP se vratio 1978. godine i ostao tamo do 1985. godine, kada je ponovo prešao u Atelje 212, u kom je igrao do penzionisanja 1995. godine. Ipak, i danas često gostuje u brojnim predstavama u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212. Igrao je u više od 130 uloga.

Na filmu je debitovao 1957. godine u Tuđoj zemlji Jožea Galea. Veliku popularnost je stekao filmom Ljubav i moda, za koji je otpevao čuvenu pesmu Devojko mala. Veliku popularnost je stekao ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji Pozorište u kući. Potom je s Milenom Dravić bio domaćin u šou-programu Lift za peti sprat. Krajem 1980-ih je vodio radio program Zabavnik.

Stojiljković je takođe pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova (ostao je najviše upamćen kao Patak Dača, Optimus Prajm, iz Transformersa i Rafaelo, iz Nindža kornjača). Sredinom 1990-ih je odigrao ulogu simpatičnog italijansko-srpskog plemića varalice Kontea Marija Marka del Tintoreta u seriji Srećni ljudi, Siniše Pavića. Godine 1983. dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda, a 2001. godine je dobio Dobričin prsten. Godine 2009. je dobio Statuetu zlatni ćuran za životno delo.

 

Filmografija:

1950.-te

1957. Tuđa zemlja

1957. Pop Ćira i pop Spira – Šandor-Šaca – berberin

1958. Pogubljenje

1958. Nikoletina Bursać (TV) – Jovica Jež

1959. Noći i jutra – Zira

1960. Diližansa snova – Mišić Notaros

1960. Dan četrnaesti

1960. Ljubav i moda   Pevač (pesma „Devojko mala“)

 

 

1960.-te

1960. Servisna stanica (serija)

1961. Nema malih bogova – Branko Stošić

1961. Leto je krivo za sve – Kelner

1961. Mica i Mikica (TV) – Mikica

1961. Sama sam večeras

1962. Novogodišnji poklon

1962. Priče iz hotela (TV) – Sobar

1963. Dugme za peti sprat

1963. Ćutljiva žena

1964. Put oko sveta – Izaslanik III

1964. Na slovo, na slovo (serija) – Đuza

1965. Čuvaj mi Ameliju

1965. Daktilografi (TV) – Pol

1967. Ljubavni sans

1967. Ljubav preko noći (TV) – Sreja

1968. Operacija Beograd – Inženjer Voja

1968. Izgubljeno pismo

1968. Prvoklasni haos (serija)

1968. Tako je ako vam se tako čini (TV) – Lamberto Laudisi

1969. Neprijatelj naroda (TV) – Dr. Stokman

1969. Puslice sa obrstom (TV) – Ober Lajtnant

1969. Skandal

1969. Žigmund Brabender, lovac i ser (serija) – Žigmund Brabender

1969. Na dan požara (TV) – Lale

1969. Ko će da spase orača (TV) – Leri Dojl

1969. Rađanje radnog naroda (serija) – Đorđe ‘Dvoprstaš’ Milićević

1969. Silom otac – Arsin sin Dušan

 

 

1970.-te

1970. Deset zapovesti (serija)

1971. Veliki posao (TV)  -Džoel Brand

1971. Suđenje Floberu

1971. Na slovo, na slovo (serija) – Đuza

1971. Nirnberski epilog (TV) – Sudski psihijatar Gilbert

1971. S vanglom u svet (serija) – Ujak

1971. Čedomir Ilić (serija) – Zarija Ristić

1971. Diplomci (serija) – Dimitrije Mita Crnjavčević

1972. Čovek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu

1972. Volim te Aksanije

1972. Paljenje rajhstaga

1972. Lutka opereta (serija)

1972. Ćelava pevačica

1972. Mrtvo lisce (TV) – Nino

1972. Proždrljivost

1972. Ludi ujka

1973. Diogenes

1973. Samoća

1973. Bombardovanje Nju Hejvna (TV) – Narednik Henderson

1972. Pozorište u kući (serija) – Rodoljub Rođa Petrović

1973. Ludi rečnik (serija)

1973. Obraz uz obraz (serija) Đuza

1973. Crvena bašta

1974. Generali ili srodstvo po oružju

1973. Pozorište u kući 2 (serija) – Rodoljub Rođa Petrović

1975. Vaga za tačno merenje (serija)

1975. Pozorište u kući 3 (serija) – Rodoljub ‘Rođa’ Petrović

1976. Uspon i pad Žike Proje (serija)

1976. Ukrštene reči

1976. Kuhinja (TV) – Kevin

1976. Čast mi je pozvati vas (serija) – Voditelj

1977. Više od igre (serija) – Apotekar Beli

1978. Molijer (TV) – Kralj

 

 

1980.-te

1981. Useljenje

1981. 500 kada (TV) – Stojko Stojković

1981. Bila jednom ljubav jedna

1980. Pozorište u kući 4 (serija) – Rodoljub ‘Rođa’ Petrović

1981. Svetozar Marković (serija)

1982. Beograd nekad i sad (TV) – Stanojlo & Jagoš

1984. Nesrećna Kafina (TV) – Kralj Ritibim

1984. Pozorište u kući 5 (serija) – Rodoljub Rođa Petrović

1985. Priče iz bečke šume

1987. Deco, pevajte sa nama (serija)

1988. Mala Nada (serija) – Kicoš … lopov

1988. Za sada bez dobrog naslova – DP radnik

1988. Zaboravljeni (film) – Doktor

1989. Sveti Georgije ubiva aždahu (TV) – Doktor Konstantin Grk

1989. Mister Dolar (TV) – Gospodin Matković

1989. Laku noć deco (serija) – Zec

 

 

1990.-te

1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove

1990. Zaboravljeni (TV serija) – Doktor psiholog

1990. Početni udarac – Doktor

1991. Oružje zbogom

1991. U ime zakona (serija) – Radoje Stanojević

1991. Holivud ili propast

1993. Niko nije savršen (TV) – Petar/Pjer

1993. Mrav pešadinac

1993. Osmeh Margaret Jursenar

1995. Otvorena vrata (serija) – Antonije Micić

1996. Očevi i oci (TV) – Stevan Medaković

1995. Srećni ljudi 2 (serija) – Marinko / …

1997. Laža i paralaža (TV) – Marko Vujić

1997. Grand Priks (TV) – Lazar Radić

1998. Bekstvo (TV) – Afrikan

1998. Kneginja iz Foli Beržera (TV) – Knez Picenjev

 

 

2000.-te

2001. Blizanci (TV) – Psihijatar

2003. Najbolje godine (serija) – Komšija

2003. Naša mala redakcija (serija) – Miško

2004. Cvetovi zla (TV) – Gligorije Giga Geršić

2004. Lift (serija) – Penzioner Milićević

2005. Na Badnji dan (TV)  -Sluga Jovan

2005. Flert (film) – glumi samog sebe (glas, arhivski snimci)

2005. Stižu dolari 2 (serija) – Aleksandar ‘Leka’ Ljutić

2006. Bela lađa (serija) – Gavrilo Petričević

2008. Bližnji (TV) – Božidar Gostiljac

2008. Bela lađa 2 (serija) – Gavrilo Petričević

 

 

2010.-te

2010. Ono kao ljubav – Đorđe Stamenković

2010. Zlatno tele – Panikovski

2011. Oktobar – Panikovski

Vlastimir Đuza Stojiljković

Vlastimir Đuza Stojiljković

Izvor i foto: WP

 

loading...

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*