Vuk Jeremić

Vuk Jeremić je srpski političar, predsednik i jedan od osnivača Narodne stranke te bivši ministar spoljnih poslova u vladama Vojislava Koštunice i Mirka Cvetkovića. Rođen je 3.7.1975. godine u Beogradu.

Obrazovanje

Jeremić je pohađao Prvu beogradsku gimnaziju gde mu je bivši srpski predsednik Boris Tadić predavao psihologiju. 1998. godine je na Kembridžu diplomirao teorijsku i eksperimentalnu fiziku. Pet godina nakon toga je na Harvardu magistrirao državnu administraciju.

U Londonu je završio doktorske studije iz primenjene matematike.

Privatni život

Vuk Jeremić je sin Sene i Mihajla Jeremića, nekadašnjeg direktora Jugopetrola. Dolazi iz poznate bosanskohercegovačke porodice Pozderac, a njegov pradjed je bio jedan od potpredsjednika Prvog zasjedanja AVNOJ-a. Njegova baka s majčine strane, Sadeta Pozderac bila je direktorica Druge beogradske gimnazije, a djed je bio diplomat.

Vuk je u Londonu upoznao novinarku i voditeljicu Natašu Lekić s kojom je 2004. godine započeo vezu, a dve godine kasnije su se venčali. Crkveni brak je sklopljen u Sabornoj crkvi, a slavlje se održalo u Kristalnoj dvorani hotela Hayat. Prvi ples su otvorili pjesmom „New York, New York“.

Posao

Jeremić je u vreme dok je studirao radio kao finansijski analitičar za kompanije AstraZeneca Pharmaceuticals, Deutsche Bank i Dresdner Kleinwort Benson Bank. Bio je finansijski menadžer u Osnivačkoj skupštini Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

2000. godine postaje član Demokratske stranke i započinje karijeru u državnoj službi. U početku je bio savetnik Borisa Tadića koji je u to vreme bio ministar za telekomunikacije, a kasnije je u kabinetu Zorana Đinđića postao specijalni savetnik za ekonomske odnose s inostranstvom. Bio je Tadićev savetnik i 2003. godine, kada je on obavljao funkciju ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

U srpnju 2004. postaje šef spoljnopolitičkog tima i savetnik za međunarodne odnose predsednika Srbije. 2006. godine postaje član Glavnog odbora Demokratske stranke, a od 15.5.2007. godine u Vladi Vojislava Koštunice obavlja funkciju ministra spoljnih poslova te na istoj funkciji ostaje i u Vladi Mirka Cvetkovića do 2012. godine.

2010. godine je izgubio na izboru za mesto potpredsjednika stranke, a godinu dana kasnije je proglašen predsednikom Teniskog saveza Srbije.

Za predsednika Opće skupštine Ujedninjenih naroda je izabran u junu 2012. godine, a s 99 glasova je pobedio protukandidata Daliusa Cekuolisa, koji je dobio 14 glasova manje. Za vreme trajanja Jeremićevog mandata usvojen je međunarodni Sporazum o trgovini oružjem, a Palestina je u Ujedinjenim narodima priznata kao država posmatrač.

13.1.2013. godine je u sali Opće skupštine u New Yorku organizovao predstavljanje svoje zemlje i proslavu Srpske nove godine. Zbor Viva Vox je izveo nekoliko numera od kojih je najveću pažnju privukao „Marš na Drinu“. Hrvati i Muslimani su ga optuživali zbog nje, a on je izjavio da je pesma nastala za vreme Prvog svetskog rata kada se Srbija branila od agresora i da se ne radi o genocidnoj pesmi.

Jeremić je zbog kršenja Statuta stranke i nepoštovanja odluke Glavnog odbora Demokratske stranke u februaru 2013. isključen.

Bio je žestoki protivnik osamostaljenja Kosova pa je jednom prilikom poručio da će Srbija, ukoliko bude potrebno birati između Kosova i Evropske unije, izabrati Kosovo. Takvim istupima je stekao simpatije naroda i dela opozicije koja je dio vlade kojem je pripadao Jeremić smatrala „štetočinskom“ i izdajničkom.

Prema podacima koji se mogu naći u Agenciji za privredne registre Vuk Jeremić je u rujnu 2013. godine osnovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj i direktor je Centra. Na službenim stranicama centra stoji da je reč o međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja se bavi javnim politikama.

2016. godine se odlučio kandidovati za mesto glavnog sekretara Ujedinjenih naroda, a Vlada Srbije je 12.4.2016. godine odlučila podržati njegovu kandidaturu. Nakon objave rezultata Jeremić se našao na drugom mjestu, iza Portugalca Antonia Guterresa.

15.1.2017. godine je objavio svoju kandidaturu za predsednika Srbije. Kazao je kako je takvu odluku donio jer voli Srbiju i ne pristaje na njezino propadanje. Prema rezultatima se s 5,66% glasova našao na četvrtom mestu iza Aleksandra Vučića, Saše Jankovića i Luke Maksimovića, tj. Ljubiše Preletačevića-Belog. U listopadu 2017. godine je zajedno s nekoliko osoba osnovao Narodnu stranku za čijeg je predsednika jednoglasno izabran na osnivačkoj skupštini.

Najveća postignuća

Vuk Jeremić se obrazovao na najboljim svetskim sveučilištima, a tokom svoje karijere je od finansijskog analitičara prvo postao savetnik tadašnjeg ministra Borisa Tadića, koji je svog bivšeg učenika iz gimnazije uveo u svet politike, zatim ministar spoljnih poslova i predsednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

2009. godine je u sklopu manifestacije „Evropske večeri“ dobio plaketu „Najevropljanin“ za 2008. godinu na području politike.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*