Željko Joksimović biografija

Željko Joksimović je jedan od najpoznatijih i ujedno najcenjenijih pevača na području bivše Jugoslavije, u čijim pesmama uživaju ne samo mladi nego i stariji. Mnogo puta je dokazao da je veliki talenat i da može i druge da nauči muzici, pa se tako okušao kao sudija u šou „X Factor Adria“.

željko joksimović

Željko Joksimović je rođen u Beogradu 20. aprila 1972. godine. Nije trebalo da prođe mnogo vremena i da Željko pokaže veliki talenat za muziku. Tako se sa samo dvanaest godina takmičio u Parizu gde je osvojio nagradu za Prvu harmoniku Evrope. Takmičenje u Parizu je bila velika prilika za Željka jer se ipak radilo o poznatom festivalu muzike.

Posle osnovne i srednje škole Željko je upisao Fakultet za muzičke umetnosti i posle postao jedan od retkih umetnika koji može da se pohvali poznavanjem svih 14 instrumenata na kojima je naučio da svira.

Na početku je delovao kao kompozitor pa je najveće uspehe imao tokom devedesetih godina kada je beležio uspehe na raznim festivalima kao što su „Zlatna tamburica“ na kojoj je 2000. godine osvojio prvo mesto sa kompozicijom „Zvone tambure“.

Ovo je dokaz kako su njegove kompozicije bile nagrađivane gde god bi se Željko takmičio. Bio je uspešan u komponovanju ne samo za festivale gde je nastupao sa određenim pesmama, nego i za serije, predstave i filmove.

Najveći uspeh ipak je bio nastup na Evroviziji kada se takmičio sa pesmom „Lane moje“. Ovo je takmičenje uticalo na nastavak njegove karijere i promenilo tok u posve drugom smeru. Posle toga je usledio duet sa pevačem Dinom Merlinom za pesmu „Supermen“.

Dve godine posle bio je nagrađen za najboljeg kompozitora zahvaljujući pesmi „Lejla“ sa kojom se Hari Mata Hari takmičio na Evrosongu i osvojio treće mesto. Kada je Srbija pobedila na istom takmičenju sa pevačicom Šerifović, Joksimović je 2008. godine sa Jovanom vodio Evroviziju u Beogradu.

Ne treba zaboraviti na peseme kao što su: „Istina“, „Idu dani“, „Devojka“, „Karavan“, „Ne treba ti neko kao ja“, „Petak na subotu“, „Varnice“, „Vreteno“, „Mila moja“…

Autor: Sanja, Foto: zeljkojoksimovic.rs

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*