Željko Samardžić

Željko Samardžić je jedan od najpopularnijih pop pevača na prostorima bivše Jugoslavije i ljubimac ženske publike. Pre rata je u Mostaru bio poznat kao pevač zabavne muzike koji je najčešće pevao pesme Kemala Montena. Sebe ne smatra zvezdom, već običnim čovekom koji radio svoj posao i zbog toga je popularan, a ljudi ga poštuju i vole.

Obrazovanje

Željko je već u srednjoj školi bio zaražen muzikom pa je jedva čekao da završi, da se može ozbiljnije posvetiti svom hobiju. Nije imao želju upisivati fakultet i trebalo mu je dosta vremena da uveri roditelje da nije za to i da u toj činjenici nema ništa tragičnog.

Privatni život

Rođen je 3.10.1955. godine u Mostaru. Željkova majka Nada je bila domaćica, a otac je bio vojni oficir pa je Željko često menjao prebivalište. Jedno vreme su živjeli u Herceg Novom, a kao tinejdžer je živeo u Zadru, nakon čega opet vraća u Mostar. Svi gradovi i sredine u kojima je odrastao su na neki način imali uticaj na njegovo odrastanje, a za svaki od njih ga vežu lepe uspomene.

Još uvek pamti batine koje je dobio od oca zbog Arsena Dedića. Naime, Željko je kao osnovac imao ograničen izlazak, a Arsen je svirao na Trgu pet bunara u Zadru. Iako je imao zabranu, koncert je odslušao do kraja, a nadahnut Arsenovim pesmama je lakše podneo vaspitne mere strogog oca. Kad je izbio rat, Željko se sa porodicom se preselio u Beograd.

Preko trideset godina je u braku sa suprugom Majom s kojom ima ćerke Sanju, Danijelu i Minju. Željko i Maja su osamdesetih godina, nakon rođenja prve ćerke Sanje, dobili i sina koji je preminuo svega nekoliko meseci nakon rođenja.

Posao

Željko je još u srednjoj školi postao poznat kao odličan imitator Kemala Montena. Nastupao je na festivalima “Vaš šlager sezone”, ali nije ostvario značajnije uspehe. Njegova prva pesma s kojom je privukao pažnju medija je bila “Moja Marija je drugačija”, s kojom se predstavio na festivalu “Prvi aplauz” u Banja Luci. Pesma je ubrzo postala veliki hit u Bosni i Hercegovini.

Pre početka rata je imao sopstveni lokal “Kabare”, u blizini Starog mosta. Lokal je bio siguran izvor primanja i porodica je od toga dosta dobro živela, a Željko je povremeno imao i pevačke angažmane. Kasnije je došlo do rata i napustio je Mostar.

Po dolasku u Beograd, Željko počinje da nastupa po kafanama i diskotekama. Nastupajući u kafani “Tores” upoznaje braću Suban, koji su bili predstavnici Adidasa i koji su mu dali 30.000 maraka da snimi svoj prvi album 1984. godine. Na albumu naziva “Imena nisu važna”, radili su Aleksandar Futa Radulović i Marina Tucaković.

Ubrzo nakon objavljivanja albuma je na festivalu “Pjesma Mediterana” u Budvi nastupio s pesmom “Sipajte mi još jedan viski” i osvojio nagradu. Kasnije je snimio albume “Jednom kad nam dođu sijede” (1987.), “Želja” (1990.), “Oko tvoje neverno” (1993.), “Bilo je lepo (1995.), a zahvaljujući albumima “Sudbina” i “Sećanje na ljubav” postaje najpoznatiji pevač pop i zabavne muzike.

Uz saradnju s kompozitorom i menadžerom Sašom Dragićem je napravio nekoliko solističkih koncerata u Sava centru, a u to vreme je snimio i pesme “Da me nije”, “Grlica”, “Dobar dan tugo”, “Sećanje na ljubav”, “Bože čuvaj tu ženu”, “Sunca ne videla ti”, “Imaš me u šaci”, “Šta se peva u kafani” i duete s Davorinom Popovićem (“Nema više ničega”) i Nedom Ukraden (Samo je nebo iznad nas”).

2004. godine je objavio album “Pokaži mi šta znaš” na kojem su se našle pesme “Stari lav”, “Ti i tvoja haljina”, “Pokaži mi šta znaš”, “Ja te volim više (9000)”, “Nema ništa od nas”, “Ljubavnik”, “Ko da ženu nikad nisam video”, “Gde se palim tu se gasim”, “U vezi s tobom”, “Udala se moja crna draga”, “Života mi”, “Pođi sama”.

2006. godine je objavljen njegov album “Lice ljubavi”, a 2009. “Kojim dobrom mila moja”. 2010. godine snima duet “Ima nade” s hrvatskom pevačicom Jelenom Rozgom.

2015. je objavio album “Kompas za ljubav” na kojem se našao duet s grupom Miligram “Zato kradem” i pesme “Letnja draga” i “Pesnice i šarm”, s kojima je kasnije nastupao na Radijskom festivalu.

2017. godine se povodom njegovog novog abluma “Mila” pojavio u emisiji Ivana Ivanovića i predstavio svoj novi izgled. Iako je godinama bio prepoznatljiv po sedoj kosi i izdanju bez brade i brkova, ovom prilikom je promenio imidž.

Najveća dostignuća

Željko najveće uspehe postiže po dolasku u Beograd gde s bračnim parom Tucaković – Radulović snima svoj prvi album. Osvajao je odličja na festivalima u Budvi, Zrenjaninu i na “Sunčanim skalama” te prestižne nagrade “Zlatni Melos” i “Oskar popularnosti”.

2001. godine je na festivalu “Forte” osvojio nagradu s pesmom “Mogu još da poludim”, a njegov osmi album pod nazivom “Sentimentalan čovek” je proglašen albumom godine.

Željkove pesme su popularne među tri različite generacije, a godinu za godinom uspeva da napuni najveće koncertne arene u regionu.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*