Živorad Nikolić

Živorad Nikolić, poznatiji kao Žika Šarenica, poznati je srpski TV voditelj i jedan od simbola Radio televizije Srbija. Autor je i voditelj popularne RTS-ove emisije „Žikina šarenica“. Zbog pojedinih neprimerenih izjava i komentara u emisiji, zaradio je nadimak Žika Seljak, što njemu lično ne smeta.

Obrazovanje

Kada je u njegovom životu došlo do trenutka da se donese odluka hoće li ostati da radi na selu ili krenuti u svet, u odluku se uključila njegova majka Stanka. Ona za sina nije htela težak život seoskog domaćina i unatoč muževom protivljenju, poslala je Živorada u svet. Srednju školu završio je u Vrnjačkoj Banji. Kasnije je upisao engleski jezik na Filološkom fakultetu, a na kraju je završio ruski.

Privatni život

Rođen je 1.3.1950. godine u selu Jasikovica kraj Trstenika kao dete Mališe i Stanke Nikolić. Za svoje detinjstvo kaže da je bilo idilično, lepo i bezbrižno. Kao mali je bio jako privržen ocu, koji mu je bio inspiracija i u njemu budio želju da sanja. Živoradovi roditelji su bili seljaci, posvećeni odgajanju dece i svakodnevnoj borbi za opstanak.

Životni moto prema kojemu Živorad funkcioniše je „Ovaj dan je jedinstven u životu, učini najviše. Sutra je novi dan“, a lakoći trošenja života, uživanju i maksimalnom davanju u svakom trenutku, naučio ga je otac.

Prvi put se zaljubio u srednjoj školi, a s tadašnjom devojkom se venčao u vreme kada je bio na četvrtoj godini fakulteta. Kasnije su se razveli.

Više od trideset godina je u braku sa Zoranom Nikolić, koja ne voli da se pojavljuje u medijima. Žika i Zorana su se upoznali 24.7.1988. godine, dok je on na željezničkoj stanici čekao tramvaj za Kalemegdan. Zorana je izašla na toj stanici jer je promašila tramvaj sa Novog Beograda. Kasnije su se opet videli u restoranu košarkaškog kluba Crvena Zvezda i od tada su postali nerazdvojni. Venčali su se nakon sedam godina veze.

Žika ne krije da je ponosan na svoju suprugu i veruje da je u njihovom slučaju istinita izreka da iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena. Kaže da njih dvoje imaju dve kćeri, Ružicu, koja je njegova kćer iz prvog braka i Katarinu, Zoraninu kćer iz drugog braka.

Posao

Maštao je kako će jednog dana da bude profesor, a u novinarske vode je ušao sasvim slučajno. Još dok je studirao počeo je da radi kao profesor ruskog jezika u srednjoj školi u Kraljevu. Tada je tri dana sedmično bio profesor u Kraljevu, a dva dana student u Beogradu.

Iako ima više od trideset godna radnog staža, nikada nije napisao molbu za posao, niti se prijavljivao na natječaje. Posle profesorskog posla u srednjoj školi, počeo je da radi u „Vrnjačkim novinama“, a zatim i na Radiju Vrnjačka Banja, na koji ga je pozvao prijatelj iz srednjoškolskih dana.

Na Radio Beograd dolazi takođe bez natječaja, a nekoliko godina kasnije, kao gost u radio-emisiji, koju je vodio, pojavio se Sergej Šestakov koji je u to vreme bio glavni urednik Beogradskog programa RTS-a. Nakon te emisije njih dvojica su pili kafu, a Šestakov je upitao Žiku želi li preći na televiziju. On je pristao, a nakon mesec dana se u Jutarnjem programu otvorilo mesto i on je prešao na RTS. To se dogodilo 1986. godine, a Žika je rad na televiziji započeo u redakciji, u kojoj je i godinama kasnije nastavio da radi.

2005. godine je započeo s radom na emisiji „Žikina šarenica“ koja je jedna od najdugovečnijih emisija na domaćim televizijama, a obeležili su je brojni Žikini lapsusi. Jednoj devojčici je rekao da će biti Ana Ivanović i da će posle dobro da se uda, zbog čega se morao da se ispriča i Ani i devojčici. Drugom prilikom je dečaka koji je recitovao svoju pesmu, za koju je dobio nagradu, prekinuo rečima da skrati pesmu jer nije za Nobelovu nagradu.

Početkom 2018. godine se pojavila informacija da „Žikina šarenica“ s RTS-a odlazi na TV Pink. Nikolić tu vest nije ni potvrdio, ali ni demantisao. Izjavio je kako su se vodili neki razgovori, ali da još ništa nije definisano. Čelni ljudi RTS-a su mu navodno zamerili politički angažman i to da šteti imidžu njihove kuće.

Najveća postignuća

Živorad Nikolić može da se pohvali karijerom koja traje već nekoliko desetljeća, a ono što ga je učinilo najpopularnijim jeste emisija „Žikina šarenica“, koja je još 2015. godine doživela svoje hiljadito izdanje.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*