Zlata Petrović

Zlata Petrović je srpska folk pevačica koja je vrlo rano započela karijeru nastupajući po restoranima i kafanama u Beogradu. Popularnost joj je donela pesma „Dođi da mi ruke greješ“, a prvi album je snimila 1983. godine. Neke od njenih najpoznatijih pesama su „Poludelo srce“, „Oženićeš se ti“, „Nedelja“, „On me voli, on me želi“, „Oaza sreće“, „Zagušljivo“, „Vragolasta“ i „Mirišeš na nju“.

Obrazovanje

Završila je osnovnu školu.

Privatni život

Rođena je 13.7.1962. godine u Beogradu, a odrastala je s majkom i očuhom. Prvi put se udala protiv svoje volje kad joj je bilo samo četrnaest godina. Očuh i majka su odlučili da je udaju za dečka iz njihovog sela, a nju nisu pitali za mišljenje.

Nakon dve godine braka je napustila muža i udala se za pevača folk muzike Hasana Dudića s kojim je dobila sina Mikija. Miki joj je godinama zadavao glavobolje zbog zavisnosti od kockanja, a zbog kocke jedno vreme nije razgovarala s njim. Miki više nema problema s kockom, a Zlati je kasnije podario unuke Vasilisu i Vasilija.

Nakon razvoda od Hasana Dudića, Zlata se udala za voditelja Zorana Pejića Peju, s kojim ima sina Jovana. Kaže da je skupo platila svoju slobodu i da više nema nameru da se udaje. U izjavi za jedan list je otkrila da je tokom života često imala afere s oženjenim muškarcima, ali se nijedan nikada nije razveo zbog nje jer je pazila da muškarcima s kojima se viđala sačuva brak.

Dve godine je bila u vezi sa Sašom Popovićem, a iako nikada nisu kril ida su bili zajedno, o detaljima nisu javno govorili.

Prvi put su se poljubili na proslavi 18. rođendana Cece Ražnatović, a Zlata kaže da je Popović bio divan, pažljiv i posvećen.

Tvrdi da je toliko bio zaljubljen u nju da ju je zaprosio za njen 27. rođendan, ali ga je odbila jer je to napravio u pogrešno vreme.

Zlata voli umetnost pa veliki broj umetničkih dela krasi zidove njenog raskošnog doma u Mirijevu. Dom uređuje sama bez konzultacija sa stručnjacima za enterijer. Voli magazine o uređenju i na putovanjima vidi dosta toga što kasnije primenjuje u svom domu, a s obzirom da je jako sklona eksperimentisanju, skoro svake godine radi kompetno renoviranje stana.

Posao

Pevanjem ja počela da se bavi sa 16 godina, nakon što je pobegla od prvog muža i došla kod tetke u Beograd. Nastupala je po restoranima i kafanama. Njen prvi album „Dođi da mi ruke greješ“ (1983.) za izdavačku kuću Diskoton doneo joj je veliku popularnost i nakon njega je postala poznata po celoj Srbiji. Godinu dana kasnije je Diskoton objavio njen novi album pod nazivom „Ljubi me još malo“, dok je album „Srce će ga prepoznati“ iz 1985. godine objavila izdavačka kuća Sarajevo Disk.

Zlata je sledeća dva albuma „Ti si čovek za moju dušu“ (1987.) i „Daj mi Bože malo sreće“ objavila u saradnji s Jugotonom. Kasnije su usledili albumi „Zlata Petrović“ (1992.), „Proklet da je ovaj život“ (1994.), „Ne daš mi da dišem“ (1995.) i „Ljubav nema pamet“ (1997.), koje je objavila izdavačka kuća ZaM.

2001. godine započinje saradnju s Grand produkcijom, koja je objavila njen album „Mirišeš na nju“, a 2004. godine i album „Zlata Petrović“. Posljednji album je objavila 2008. godine, a reč je o albumu pod nazivom „Hajde čik“.

2010. godine je postala ukućanka najpoznatijeg imanja na Lisovićima, a u „Farmi“ je učestvovala zajedno sa svoja dva bivša supruga, Hasanom Dudićem i Pejom. Na učestvovanje u „Farmi“ se odlučila zbog želje da svima pokaže pravu sliku o sebi, a najviše je želela da negativni publicitet koji ju je bez razloga pratio u to vreme nestane. Na imanju u Lisovićima je ostala dva meseca.

Pojavljivanje u „Farmi“ joj je omogućilo povratak u „Grand“, koji je ranije napustila odlukom Saše Popovića. Zlata u to vreme nije dublje ramišljala zašto je Saša doneo takvu odluku niti je s njim razgovarala o tome. Nastavili su da se druže kao prijatelji, ali izbegavali su razgovor o poslu. Kad se pomirila sa sudbinom i počela da razmišlja o drugom poslu dogodio se preokret i ponovo je postala deo velike muzičke imperije.

Najveća dostignuća

Iako je često izdavala albume, Zlata se nikada nije našla u samom vrhu srpske estrade, ali je već godinama jedna od najpoznatijih izvođačica romske muzike i jedna od najtražnijih zabavljačica na narodnim veseljima.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*