Zoran Đorđević

Zoran Đorđević je srpski političar, bivši ministar odbrane Republike Srbije, a u Vladi Ane Brnabić postaje ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Član je Srpske napredne stranke.

Obrazovanje

Završio je visoke studije bezbednosti i odbrane u Školi nacionalne odbrane, a navodi kako se obrazovao i na Fakultetu za društvene i političke nauke i Fakultetu za međunarodnu ekonomiju u Beogradu.

Završava doktorske studije i radi na doktorskoj disertaciji usmerenoj na finasijsku kontrolu, izveštavanje, upravljanje i reviziju na Univerzitetu Privredna akademija Novi Sad.

Privatni život

Rođen je 11.2.1970. godine u Beogradu. Oženjen je, a on i supruga Svetlana imaju dvoje dece. Svetlana radi kao upravitelj Centra za tehničku podršku i reklamaciju u jednoj privatnoj telekomunikacijskoj kompaniji.

Posao

Profesionalno iskustvo je stekao radeći na rukovodećim pozicijama u oblasti izvršnog i finansijskog menadžmenta u domaćim i međunarodnim kompanijama. Jedno vreme je radio kao komercijalist za prodaju hardvera i softvera u kompaniji Com Trade. 2012. godine postaje državni sekretar u Ministarstvu odbrane.

2.3.2016. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić predlaže Đorđevića za novog ministra odbrane, ističući kako se radi o posvećenom, marljivom radniku, timskom čoveku, članu Mense, koji govori ruski i engleski jezik i završio je školu nacionalne odbrane. 165 poslanika Skupštine Srbije je glasalo za, a osam protiv izbora Đorđevića za novog ministra odbrane.

U to vreme bio je nacionalni direktor za naoružanje i predsednik Političkog saveta za rodnu neravnopravnost Vlade Srbije. Kasnije je postao predsednik Zajedničkog komiteta Srbije i Angole za saradnju u oblasti odbrane, predsednik Radne grupe za obilježavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata u Ministarstvu odbrane i član Odbora za privredu i finansije u Vladi.

Nakon njegovog imenovanja na funkciju ministra u medijima se pojavila informacija kako je Đorđević bio stranački vozač Jorgovanke Tabaković. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK je 2016. godine objavila da je Zoran Đorđević, pre nego što je postao ministar, osnovao nekoliko firmi i bio direktor tajanstvene ofšor kompanije Telecaft, koja je s državnim Telekomom sklopila vredan posao.

Firma KBK Consulting LLC je 2008. godine imenovala Đorđevića direktorom, a on je u njezinom ime u Srbiji osnovao kompaniju Telecraft, koja je bila registrovana na njegovoj adresi u Malom Mokrom Lugu. Navedeno je kako se firma bavila kablovskim telekomunikacijama, a u manje od godinu dana poslovanja je u pregovaračkom postupku, bez javnog objavljivanja, dobila javnu nabavku kod Telekoma.

To je ujedno bio i jedini posao te firme, za koju je Đorđević donio odluku da se krajem 2009. godine pokrene gašenje. Pre toga je 2006. godine osnovao poduzetničku radnju Time Computers, koja se bavila popravkom računala, a ugašena je krajem 2009. godine. 2010. godine, opet na adresi svoje kuće u Malom Mokrom Lugu, osniva konzultantsku agenciju Financial Stability, koju je ugasio 2012. godine, po dolasku na mesto državnog sekretara u Ministarstvu odbrane.

U Vladi Ane Brnabić 2017. godine preuzima Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja koje je do tada vodio Aleksandar Vulin, a Vulin postaje novi ministar odbrane.

Najveća postignuća

Đorđević je u vodećim domaćim i stranim znanstvenim i stručnim časopisima objavio nekoliko radova iz ekonomije i finansija. Član je udruženja Mensa Srbija te dobitnik nekoliko profesionalnih certifikata, kao i nagrade „Mihailo Petrović-Alas“, iz područja matematike.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*