Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović je srpska političarka i doktor ekonomskih nauka. Potpredsednica je Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, infrastrukture i prometa. Do 2006. godine bila je članica stranke G17 plus, a 2010. postaje članica Srpske napredne stranke.

Obrazovanje

U Beogradu je završila osnovnu i Prvu ekonomsku školu, a magistrirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Još u osnovnoj školi bila je odličan učenik, a u srednjoj je proglašena učenikom generacije.

2006. godine je na beogradskom Ekonomskom fakultetu stekla zvanje znanstvenog suradnika, a 2008. godine zvanje docenta.

Privatni život

Rođena je 05.05.1970. godine. Zbog očevog posla rodila se u Tuzli , zatim je nekoliko godina provela u Loznici, odakle su njezini roditelji, a mesto njenog odrastanja kasnije postaje Novi Beograd. Dok je bila mlađa bavila se umetničkim plivanjem. Njeno najdraže cveće su bele ruže, a omiljeni pisac Ivo Andrić.

Kada napusti fotelju ministarke Zorana nastoji voditi uobičajen život jedne žene, majke i prijateljice, pa tako uvek nađe vremena za sebe, razgovor sa sinom, kavu s prijateljicama, odlazak u pozorište ili na večeru. Zorana priznaje da, kao i mnoge žene, voli modu, a u životu je pokreće ljubav. Upravo poput scenarija za neki romantični film izgleda njena ljubavna priča s biznismenom Vladimirom Atanackovićem, s kojim je hodala još u srednjoj školi.

Ona i Vladimir su bili prijatelji, a onda se u trećem razredu između njih desila ljubav. Bili su zajedno sedam godina, a nakon što su maturirali, njihovi putevi su se razdvojili. Vladimir je otišao na usavršavanje izvan Srbije, a Zorana se u međuvremenu udala i dobila sina Dragana. Vladimira je srela na jednom novogodišnjem dočeku, 20 godina nakon zadnjeg susreta. Nakon toga ponovno su ušli u vezu.

Posao

Nakon fakulteta se kao profesorica računovodstva i poslovne ekonomije zaposlila u Prvoj ekonomskoj školi gde je radila do 1995. godine. U periodu od 1996. do 2006. godine je radila u Javnom preduzeću za prenos električne energije „Elektroistok“, Elektroprivrede Srbije.

Od 2004. do 2006. godine je radila kao savetnica za energetiku i politiku zaštite životne sredine potpredsjednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa. U to vreme je takođe bila članica Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije. Nakon toga je radila kao znanstvena saradnica na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a zatim kao savetnik generalnog direktora u JP Aerodrom Nikola Tesla.

2008. godine se zapošljava na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju Megatrend Univerziteta, gde je predavala Ekonomiju prirodnih resursa i Fakultetu za biofarming, na kojemu je predavala Održivu energetsku bezbednost, Obnovljive izvore energije, Osnove ekonomije i Ekonomiju prirodnih resursa. Za predsjednika Vlade Republike Srpske je do 2010. godine obavljala poslove savetnika za energetiku.

Članicom Srpske napredne stranke postaje sredinom 2010. godine, a 2012. godine je izabrana za potpredsednicu te stranke. 2011. godine je postala prorektor na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju Megatrend Univerziteta i izabrana je za narodnog poslanika u Parlamentu. Od jula 2012. do aprila 2014. godine je vodila Sektor energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije, a nakon toga je izabrana za ministarku građevinarstva, prometa i infrastrukture i potpredsjednicu Vlade Srbije. Istu funkciju je obavljala i kasnije u novoj Vladi Srbije.

U maju 2016. godine prestaje biti potpredsednica Srpske napredne stranke. U to vreme je na Skupštini SNS izabrana za članicu Predsjedništva. Uz nju se vezalo nekoliko afera, ali ni zbog jedne nije kažnjena ni smijenjena.

Najveća postignuća

Zorana Mihajlović se više od dvadeset godina bavi poslovima u okviru svoje profesije. U tih dvadesetak godina je radila kao profesorica u školi i na fakultetima, savetnica potpredsednika Vlade Srbije, savetnica predsednika Vlade Republike Srpske, bila je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine i ministarka građevinarstva, prometa i infrastrukture.

Tečno govori engleski, francuski i italijanski jezik i autorica je četiri udžbenika kojima se koriste učenici Fakulteta za međunarodnu ekonomiju Megatrend Univerziteta i Ekonomskog fakulteta, a to su: „Obnovljivi izvori energije, „Ekonomika energetike – strategija, ekologija i održivi razvoj“, „Ekonomika energetike“ i „Energetika i privredni razvoj“.

Ukoliko pronađete grešku u tekstu ili želite nešto da dodate, javite nam u komentaru ispod biografije. Ukoliko želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*